Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Правото да се изключиш може да се превърне в норма в Европа

Границата между личния живот и работата се размива все повече, тъй като все повече хора работят от домовете си

Правото да се изключиш може да се превърне в норма в Европа

Снимка: Pixabay

Докато все повече хора работят от домовете си, настъпва време за въвеждане на европейско правило за „правото да се изключиш“, пише CNBC.

Това твърди Алекс Агиус Салиба, малтийски евродепутат, който води усилията в тази посока.

Правото да се изключиш се отнася до правила, според които не трябва да се очаква служителите да отговарят на обаждания и имейли или да общуват с шефовете си извън работно време.

През януари мнозинство от политици в ЕС подкрепи законодателна инициатива за призоваване на Европейската комисия да разработи директива по въпроса за целия блок.

„Политическият тласък е налице, тъй като видимостта на преумората и размиването на границата между работно и лично време продължава да се замъглява по време на пандемията поради увеличаване на броя на работещите от разстояние, интелигентната работа и гъвкавата работа, така че трябва да се направи нещо“, коментира Агиус Салиба.

Идеята за правото за изключване набра подкрепа от началото на пандемията, след като огромна част от работната сила вече е далеч от офиса, често в уюта на собствения си дом.

Още по темата

Всичко това, съчетано с културата да сме винаги на линия и с постоянен достъп до служебните имейли, може да обърка разделението между работното време и личния живот, а мениджърите често изпращат имейли извън работните часове.

Компании и отделни страни търсят начин да се справят с този проблем.

Още през 2012 г. автомобилният производител Volkswagen блокира достъпа на определени служители от вечерта до сутринта.

През 2017 г. Франция въведе регулация, която налага по-строги граници за това кога започват и свършват задълженията на работещите от дистанция. През 2018 г. фирмата за борба с вредителите Rentokil беше осъдена да плати 60 хил. евро за нарушаване на тези правила.

По-рано тази година Ирландия въведе кодекс за поведение заради правото за прекъсване на изключване на всички служители.

Същевременно Конгресът на профсъюзите (TUC) във Великобритания се застъпва за това страната да последва примера.

„Всички се нуждаем от добър баланс между работата и личния живот с подходяща почивка. Но днешните технологии лесно могат да размият границата между работата и дома, без намаляване на работния стрес“, коментира Франсис О‘Грейди, генерален секретар на TUC. “Синдикатите във Франция, Германия и Ирландия вече спечелиха право работниците им да се изключват. Време е служителите във Великобритания също да бъдат защитени със законно право да прекъсват работа“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Ударът по казината е само част от по-мащабния план за трансформация на Макао