IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на диаманти се чудят какво да правят с инвентар за милиарди

Камъните продължават да се трупат, а търсене няма

21:33 | 08.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В един от най-големите трезори за съхранение на диаманти в света, разположен на необявено местоположение в офисна сграда край столицата на Ботсвана, камъните продължават да се трупат.

Собственикът De Beers, който добива и продава по-голяма част от своите диаманти в африканската страна, почти не е продал необработен камък от февруари насам, посочва Bloomberg в свой материал. Същото важи и за руския конкурент Alrosa PJSC. Но сега, след като ограниченията заради коронавируса – които блокираха индустрията в продължение на месеци, започват да отпадат, непродадените камъни се оказва, че създават дилема.

Как да се намалят запасите на стойност милиарди долари, но без да се навреди на зараждащото се възстановяване?

Пандемията почти унищожи диамантения бизнес. Магазините затвориха врати, индийските бижутери си останаха вкъщи, а De Beers трябваше да се откаже от мартенското си събитие за продажба, тъй като купувачите нямаше как да пътуват, за да видят стоката.

De Beers и Alrosa обаче се опитват да защитят пазара си. Компаниите отказват да намалят цените, като вместо това позволяват на купувачите безпрецедентната свобода да се откажат от договорите си за покупка на камъни. Те също така намалиха добива в опит да регулират нивата на резервите. Но диамантите продължават да се трупат.

Петте най-големи компании за производство по всяка вероятност притежават излишен инвентар за около 3,5 млрд. долара, по данни на консултантската компания Gemdax. Сумата би могла да достигне и до 4,5 млрд. долара до края на годината или една трета от годишната продукция на необработени диаманти.

Могат ли производителите едновременно да се отърват от стоката и да запазят пазара?

След като беше принудена да отмени мартенското си събитие, De Beers успя да организира продажба през май, но не обяви резултатите, както прави обикновено. Според запознати продажбата е донесла приходи от 35 млн. долара. Миналата година събитието от същия месец донесе 416 млн. долара.

Следващият тест за индустрията се очаква по-късно през месеца със следващото събитие на De Beers. Този път на клиентите ще бъдат показвани диаманти и извън ботсвана. Купувачите също така отново ще имат право да се отказват от вече договорена продукция.

Клиентите на De Beers, някои от която бяха силно разгневени от търговските практики на производителя от последните години, приветстват мерките.

Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Да го раздават на бедните щом се е стигнало дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност всичко е въпрос на лична оценка кое каква стойност има.Занеси картината на Рембранд в Африка и ще видиш каква стойност ще има. :)))За мен всъщност тя би имала същата стойност, както и една картина от художник, рисувал морето в Созопол, например. Същия принцип, като диамантите, някой е решил, че са ценни.За мен технологията е ценност, това, което развива човечеството, средствата и ресурсите за живот на хората, а не дрънкулки или картини, набедени за много ценни.Въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Тия, които твърдят, че нещо имало стойност ако се използвало в индустрията, явно са сбъркали посоката. Това, което прави индустрията има някаква стойност само ако се търси от хората. А дали хората ще го използват или само ще му се любуват или пък само ще се хвалят си е работа на хората (когато не са заети с работа в "индустрията"). То по тази логика изобщо луксозни или униклни неща изобщо не са нужни. И една ватенка стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Не съм съгласен, че активите имат стойност само ако се използват в индустрията. Някои неща са ценни заради самите себе си. Една картина на Рембранд няма никакво приложение в промишлеността, но въпреки това е безценна. Според мен, трябва да преразгледаш критериите си за стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 3 години
и децата разбраха, че диаманти има в изобилие, просто не се пускат на пазара...а при тези абсурдни цени пък изобщо - кой ще дава такива ненормални пари за камъни при задаващия се глад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Зад златото, биткойна и хартиените пари всъщност има само едно нещо, което ги прави да изглеждат, че имат стойност - и това е доверието на потребителите.Без доверието, тяхната стойност е нула.В сравнение с актив, като среброто, което с или без доверие, са ползва в индустрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това е така, диаманти и злато се купуват, за съхранение на стойност, НО в случая обсъждаме, че това "съхранение на стойност" всъщност е масова манипулация, че реално неизползваеми метали и камъни имат стойност, при положение, че не се използват за почти нищо.А мисленето на потребителите се променя, утре, когато решат, че камъчетата и метала, (който всъщност се намира доста повече от много редкоземни метали) че не струват толкова, зад тях няма никакъв друг фундамент, който да ги подкрепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Диамантите и златото се търсят не заради приложението им в промишлеността, а по други причини. Предлагането им е ограничено, поради което те не губят от стойността си във времето, а цената им спрямо теглото е много висока и могат лесно да се съхраняват и пренасят. Това ги прави идеални средства за съхраняване на стойност. Но има и разлика все пак, докато предлагането на злато е ограничено от това, че добивът му е труден и скъп, при диамантите съвсем не е така. Добивът и търговията с диаманти е в ръцете на картели, които изкуствено ограничават предлагането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Освен това среброто има почти същите качества, като златото, но е около 100 пъти по-евтино. Много нови технологии го включват и тн., среброто има голямо бъдеще в индустрията и ако освободят инвестиционното сребро от ДДС, като златото, ще го купуват и за инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Така е ! Среброто например се използва много повече над 80% в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още