Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Самолетната индустрия ще бори климатичните промени с биогориво от месни отпадъци

Авиокомпаниите се ангажират да намалят наполовина въглеродните емисии до 2050г.

Самолетната индустрия ще бори климатичните промени с биогориво от месни отпадъци

Източник: Ройтерс

На най-голямото световно изложение в Лас Вегас луксозните самолети примамват купувачите с елегантните си силуети и стилни каюти, както и с все по-честото използване на алтернативни горива.

Както производителите на горива, така и производителите на самолети имат желание да покажат нови форми на авиационно гориво, считани за по-малко вредни за климата. Предложенията им варират от вече използвано олио за готвене до отпадъци от месо.

Авиокомпаниите се подчиняват на натиска върху авиацията, свързан с опазване на околната среда, и се ангажират да намалят наполовина въглеродните емисии до 2050 г. в сравнение с 2005 г., съобщава Ройтерс.

Още по темата

Тяхната надежда е, че възприемането на възобновяемо гориво за ограничаване на емисиите може да направи бизнес самолетите по-привлекателни за екологосъобразните купувачи - особено корпорациите, изправени пред въпроси за устойчивостта от страна на акционери или зелени кампании.

Наличието на по-малко замърсяващи частни самолети също така би могло да спести на богатите и известни личности негативната публичност, която застигна британския принц Хари и съпругата му Меган при неотдавнашно им пътуване с частен самолет до Южна Франция.

Пет самолета на Gulfstream, които са представени на изложението в Лас Вегас, използват горивоот неядлива телешка лой, произведено в Калифорния.

„Най-новите горива на основата на отпадъци включват „мазнини, тлъстини и масла, които са странични продукти от хранително-вкусовата промишленост“, казва Брайън Шербаков, главен търговски директор на базирания в Бостън производител на биогорива World Energy, който произвежда горивото, използвано от Gulfstream.

Частните самолети са причина за по-малко от 0,1% от общите годишни въглеродни емисии в световен мащаб, но могат да отделят средно до 20 пъти повече въглеродни емисии на пътна миля от пътническите самолети, според лондонската частна компания за чартъри Fly Victor.

Принц Хари оправда използването на частен самолет от време на време с цел да гарантира безопасността на семейството си. Но производителите на самолети казват, че голямото обществено внимание, което предизвика пътуването на принц Хари и съпругата му Меган до Южна Франция, добававя нови предизвикателства за индустрията, която вече се стреми да оправдае своя принос за намаляване на корпоративните разходи.

Bombardier вярва, че когато се увеличи използването на възобновяеми горива, индустрията ще може да се насочи към корпорациите и заможните купувачи.

Но опитите да се преобрази имиджа като например надписа „този самолет лети на възобновяеми горива“ едва ли ще задоволят всички критици на събитието  на 22 октомври.

„Никакво количество ятрофа или гориво с бразилски орех не може да направи бизнес самолетите да изглеждат екологично чисти“, казва авиационният анализатор Ричард Абулафия.

„Търсенето на възобновяеми горива от страна на операторите на бизнес самолети сега далеч надхвърля предлагането и този интерес може да стимулира бъдещото производство", заявява Шербаков. World Energy, която произвежда 40 млн. галона биогориво в завода си в Калифорния, може да разшири производството до 150 млн. галона до 2022 година.

Корпоративни чартърни компании и консултанти също наблюдават по-голям интерес от страна на клиентите, които искат да купят въглеродни кредити, за да компенсират емисиите от своите полети.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Богатството на милиардерите в САЩ е нараснало с 19% по време на пандемията