IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте причини за тежкото финансово положение на Барса

Прекомерните заплати на играчите и високият дълг застрашават оцеляването на клуба

20:05 | 15.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA</p>

Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA

На старта на Шампионската лига във вторник вечерта се сблъскваха два свята: ФК Барселона срещу ФК Байерн. Това не беше само спортен дуел, но и двубой между финансовите модели. Баварците със солидни финанси играха (и спечелиха убедително) срещу финансово затруднения каталунски клуб, който се бори да оцелее. Печалба срещу загуба.

Новият президент на ФК Барселона Джоан Лапорта счита, че клубът му е във „финансово драматична ситуация". Как въобще се стигна до това? Handelsblatt анализира финансовия отчет на каталунците и го сравнява с тези на седем други клуба от Шампионската лига. Той показва къде се крият проблемите на световноизвестния Барселона, както и защо спортният успех в никакъв случай не е гаранция за финансов просперитет.

„Успехът в спорта често крие риск от значителна финансова тежест, тъй като играчите изискват високи добавки към заплати и бонуси след спечелването на Шампионската лига, например“, казва Лудвиг Хийрл, професор по външно счетоводство в дуалното Висше училище Баден-Вюртемберг в Хайлброн. Той разглежда и анализира финансовото състояние на каталунците и техните големи конкуренти за Handelsblatt.

В анализа на кризата на ФК Барселона изплува името на играч, който вече не е там: Лионел Меси. Той се премести в богатия клуб Пари Сен Жермен. Барса, както каталунците наричат собствения си клуб, не можеше да си позволи милионната заплата на Меси - дори желанието му да се откаже от половината от заплатата си не помогна.

Но само това не обяснява несигурната ситуация. Все още няма годишен отчет за финансовата 2020/21 година. Но президентът Лапорта вече посочи, че той ще показва отрицателен собствен капитал от 451 милиона евро. С тази сума дълговете надвишават активите на сдружението, а това представлява значителен риск от фалит.

 

 

Но той пък намалява, защото инвестиционната банка Goldman Sachs се намеси с кредит от 595 млн. евро. За финансовия експерт Хийрл едно е ясно след прегледа на годишните отчети за последните години: „От финансова гледна точка ситуацията в Барселона особено тревожна още през сезон 2019/2020.“ Седем точки описват кризата на каталунците:

1. Силни продажби – но загуба на финала

Сравнението на най-добрите европейски клубове показва, че стартовата позиция във ФК Барселона не е лоша. Отборът дори е на върха на Европейската лига, що се отнася до годишните продажби. През финансовата 2019/20 година приходите са били 708 милиона евро, 80% от които идват от рекламни и телевизионни права. Само Реал Мадрид постигна по-висока стойност с приходи за 715 милиона евро, ФК Байерн беше малко под тях с 678 милиона евро.

Но каталунците едва ли печелят от това. За 2019/20 дори има загуба от почти 100 милиона евро. Това се дължи отчасти на ефектите от първото блокиране заради пандемията, което извади много конкуренти в зоната на загубите. ФК Байерн беше един от малкото клубове, които все още реализираха печалба. Във ФК Барселона обаче проблемите са структурни. Още през 2018/19 клубът записа едва-едва печалба.

Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
Ей сега като знам, ще си спа с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още