IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи - удобен канал за продажбата на кървави диаманти

Раздираната от конфликти Централноафриканска република все още не може да се справи с проблема с незаконната продажба на скъпоценни камъни

10:52 | 02.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Достигането до черния пазар на кървави диаманти е толкова просто, колкото влизането във Facebook.

В хаоса от преврата през 2013 г. в Централноафриканската република диамантите се превърнаха в ключов източник на печалба и за двете страни в конфликта, сочи доклад на Global Witness.

Централноафриканската република е една от най-бедните страни и въпреки това десетки хиляди карата диаманти биват добити в нея всяка година. От 2014 г. „Процесът Кимбърли“ забранява износа на диаманти от разкъсваната от война страна, които се използваха за финансиране от бунтовниците.

Грубите и необработени диаманти обаче са изключително лесни за контрабанда в ерата на социалните мрежи, които улесняват целия този процес. Контрабандистите са млади и имат технически познания, а международните им мрежи биват създавани и поддържани именно в интернет.

Откриването на контрабандистите е толкова просто, колкото проследяването на техните коментари, снимки и публикации във Facebook. Не са необходими нито сложни програми за справяне с криптирането или сериозно издирване в мрежата. Подобно на всички други млади хора, контрабандистите на кървави диаманти от Централноафриканската република правят хроника на живота си във Facebook, което ги прави лесни за намиране.

"Те ни изпратиха далеч от родната ни страна. Сега ние можем да изберем ново име за нашия диамант и да променим националността му“, публикува един контрабандист във Facebook под снимка на купчина необработени диаманти.

Следователите на Global Witness са се представили за контрабандисти и са си направили фалшиви онлайн профили. Те съобщават, че общуването с реалните контрабандисти е лесно чрез WhatsApp и Facebook Messenger – с хора, които продават диаманти в страни като Белгия, Франция, Бразилия, Израел и в Близкия изток.

И все пак в процеса са включени и малко документи – за процес, известен като „натурализация“. Той е свързан с въвеждането на конфликтните диаманти на законовия пазар. Камъните получават нова идентичност. Обикновено са описвани като камерунски, чрез подаването на необходимите документи.

Процесът изисква старомодни подкупи, а в някои случаи и фалшификации, така че да се премахнат всички следи, че диамантите са незаконни.

При липсата на реален контрол в Централноафриканската република, бунтовническите движения продължават да контролират добвиа и износа на камъните чрез незаконна и смъртоносна паралелна система. Гражданите са в капан на насилие и бедност, докато в страната им има близо 40 млн. карата, които все още чакат да бъдат добити. Голяма част от тях като кървави диаманти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още