Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Списък 301, или България в Страната на пиратството

Родината ни продължава да е в черния списък на САЩ за страни, незачитащи авторското право

Списък 301, или България в Страната на пиратството

Снимка: Pixabay

Силно зависещите от авторските права сектори в Европейския съюз осигуряват пряко 5,4% от заетостта в ЕС. Освен това генерират 6,8% от брутния вътрешен продукт на всички страни членки.

Това стана ясно от презентация на ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев по време на конференцията “Приносът на интелектуалната собственост - възможности за България”, организирана от Музикаутор.

Същевременно страната ни остава в черния Списък 301 на Министерството на Търговията на САЩ, в който попадат държавите, които не зачитат защитата на интелектуалната собственост.

Още по темата

Всичко това означава, че инвеститорите разглеждат страната като място, което не е добро за правене на бизнес от гледна точка предлагането на авторски продукти.

“Списъкът представлява ясно изражение на ангажимента на САЩ да работят съвместно с държавите, които вече са идентифицирани в този списък, като целта е да се подобри рамката, която се отнася до интелектуалните права, и да се прилагат и изпълняват съответните разпоредби”, коментира Тоня Хенкок, представител на Посолството на САЩ в България.

По думите ѝ изчисленията на Министерството на търговията на Съединените щати показват, че правата на интелектуалната собственост пряко или непряко са свързани с 45 млн. работни места в страната, като те са свързани с 50% от търговския износ на страната и 38% от нейния БВП.

Попадането в Списък 301 обаче пречи на чуждестранните инвестиции и може да се окаже сериозен проблем в дългосрочен план, защото води до по-слабо доверие към бизнес средата. И все пак експертите виждат решение на проблема.

“Система за защита на интелектуалната собственост би насърчила иновациите, творчеството, а това са ключови фактори за създаването на нови работни места и увеличаването на износа”, посочва още Хенкок.  

Тя твърди, че в САЩ са окуражени от продължаващото участие на страната ни в процеса, свързан със Списък 301 и излизането на държавата ни от него, като се отчитат усилията в тази посока.

“Системата на интелектуалната собственост работи в подкрепа на иновациите, тъй като привлича инвестиции, възнаграждава творците, насърчава ги да развиват своите идеи, гарантира техните знания, възможности, таланти”, обясни Хенкок.

Факт е обаче, че пиратството в сферата на музиката продължава да е сериозен проблем, при това не само в България.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Covid финансовата криза и грижата за по-слабите спортисти...