IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срамът на германците роди бизнеса с коледни елхи под наем

Германците искат да преосмислят своята многовековна традиция заради внезапната си вина за ефекта, който тя има върху околната среда

22:49 | 26.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никой не обича истинските коледни дръвчета така, както германците. Те купуват близо 30 млн. от тях всяка година – едно на всеки трима души в страната. Германия е и страната, за която се смята, че поставя началото на тази коледна традиция.

Но този сезон, на фона на нарастващите притеснения за климатичните промени, германците искат да преосмислят своята многовековна традиция заради внезапната си вина за ефекта, който тя има върху околната среда, разказва Wall Street Journal в свой материал.

Германските медии са пълни с истории за Baumscham – срам към дърветата, неологизъм, описващ срама от купуването на отрязано дърво.

Това обаче се оказва настроение, от което неколцина успяват да изкарат пари. Коледните дръвчета на Андреас Фредрих, със своите разкривени стебла, далеч не са идеална картинка. Но те са живи и в саксии, а берлинчани се редят на опашка, за да ги вземат под наем.

Фредрих признава, че е затрупан от работа и едвам смогва да навакса с търсенето.

Бумът на дървета под наем в Германия, които по-късно ще бъдат засадени отново, е само един от начините, по които навикът на отсичане на дървета, се преосмисля.

Но доводите за отказ от коледни дръвчета не са особено убедителни. Асоциацията на естествените коледни дръвчета – лобистка група, сформирана тази година в отговор на тенденцията за Baumscham, посочва, че отразяните дървета са въглеродно неутрални, тъй като те улавят повече парникови газове в рамките на 8-12 години, в които растат, отколкото отделят при изгарянето или компостирането си.

Дори германското екологично лоби NABU посочва, че най-екологичният коледен избор е закупуването на отгледано локално дърво, което така или иначе ще бъде отрязано при поддръжка на горските площи.

„Ако не беше дъщеря ми, дори нямаше да взимам дръвче“, казва берлинчанинът Томас Кройсе, който плаща 30 евро за наем на дърво от тези на Фредрих. Налице е и известна полза все пак – той ще трябва да намали отоплението в дома си, за да предпази дървото от термален шок, с което ще намали консумацията на електричество и съответно отделянето на парникови газове.

Наемът на коледни дръвчета процъфтява. Мартин Хорстшефер, който транспортира дървета под наем в Германия на цени, вариращи от 75 евро до 120 евро, посочва, че търсенето при него е било толкова голямо, че е свършил наличните бройки месец преди Коледа.

Някои от екологично настроените германци се спират на изкуствени дървета. Въпреки че на тях не се гледа особено добре в страната, те присъстват в около 12% от германските домакинства и тенденцията е този процент да се увеличава, показват данни на асоциацията на германските гори.

Този подход обаче е погрешен. Според британската организация Carbon Trust, която съветва правителства и компании за устойчиви решения, пластмасовото дърво ще трябва да се използва най-малко десетилетие преди въглеродният му отпечатък да стане по-малък от този на истинско дърво.

„Ако избягвате употребата на пластмасови торбички вимето на планетата, а след това купувате пластмасово дърво по същата причина, то това, което правите просто няма смисъл“, посочва Саскиа Блюмел, заместник-председател на Асоциацията на естествените коледни дръвчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Германец и срам... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Когато грижата за околната среда започне да се превръща в някакъв фeтиш към дърветата, това не е добре. Точно заради подобни крайности природозащитниците страдат от лош имидж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още