IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите майстори губят блясъка си пред съвременното изкуство

Модерното изкуство се радва на все по-високи оценки, докато старите творби губят от стойността си

16:31 | 26.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

3 млн. долара за картина на Караваджо звучат изгодно в сравнение с 81,9 млн. долара за произведение на Анди Уорхол.
 
Тази седмица в Ню Йорк за продажба ще бъдат предложени творби на Старите майстори на стойност около 200 млн. долара. Аукционните къщи ще предложат картини и скулптури от XV до XIX век, опитвайки се да се справят с разминаването между рекордните цени на следвоенното, модерното, съвременното изкуство и доста по-ниско оценените стари произведения, пише Bloomberg.
 
Старите майстори, най-популярната категория до 80-те години, сега представляват само малка част от пазара на изкуство, а привличането отново на интереса към тях може да се окаже сложна задача. През 2013 г. те донесоха 10% от стойността на пазара, с над 1 млрд. евро продажби според Европейската фондация за изобразително изкуство. 
 
"Няма никаква реална връзка между двата пазара“, твърди Ото Науман от нюйоркската галерия Otto Naumann, която е специализирана в Старите майстори. „Това са две напълно различни полета. Но и двете просто се наричат изкуство“. 
 
Това не може да спре аукционните къщи да опитват. Един от най-скъпите лотове тази седмица в Christie's е портрет от XVI век, нарисуван от Аньоло Бронзино и оценен на 8 до 12 млн. долара. През 2013 г. аукционната къща не успя да намери купувач на творбата. 
 
Каталогът на Christie's сравнява работата с портрета на Мао, направен от Уорхол, както и с картината на Лушън Фройд „The Brigadier”.
 
Картина на цветя на германския художник Лудгер Том Ринг II от XVI век е сравнявана с „Малка ваза с цветя“ на Джеф Кунс в каталога на Christie's. Втората обаче представлява скултура от дърво, направена през 1991 г. Докато творбата на Ринг е оценена на 400 хил. до 600 хил. долара, скулптурата на Кунс беше продадена на търг в Ню Йорк за 2,3 млн. долара през 2005 г. 
 
Някои дилъри не са убедени, че подобни сравнения биха проработили. 
 
"Разликата между Анди Уорхол и Старите майстори е прекалено голяма, за да бъде преодоляна“, твърди дилърът от Манхатън Ричард Л. Фейгън. 
 
Уорхол е най-продаваният художник на търгове през 2014 г. според ArtNet. 
 
Sotheby's има 16 творби, оценени на над 1 млн. долара, които ще бъдат предложени на търговете, започващи на 27-и януари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още