Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Storytel навлиза у нас с каталог от над 400 аудиокниги на български

Шведската компания за електронни и аудиокниги работи и по аудиосериали за нашия пазар

Storytel навлиза у нас с каталог от над 400 аудиокниги на български

Снимка: Storytel Facebook page

Шведската платформа за аудио- и електронни книги Storytel стартира работа у нас с над 400 заглавия на български език и над 50 хил. на английски език, както и с планове за аудиосериали, написани от български автори. Това разкри пред медии Лиза Василева, мениджър на Storytel за България.

Услугата, която работи на абонаментен принцип, подобно на Spotify и Netflix, е налична у нас от началото на 2019 г. Тя е създадена през 2005 г. от Йонас Телендер и Йон Хауксон, а само три години по-късно получава финансиране от шведското телевизионнно шоу Dragon’s Den. От 2011 г. Storytel развива и издателска дейност, а до днес има няколко придобивания зад гърба си, включително и това на българския сайт Audioknigi.bg през 2017 г.

“Услугата ни е водеща в Северна Европа, но имаме амбициите да бъдем световен лидер в сферата”, коментира Василева. По думите ѝ Storytel оперира на 15 пазара, но основните са тези, от които е стартирала - Швеция, Дания, Норвегия и Холандия.

Под шапката на Storytel стоят няколко издателски къщи, а компанията вече е създала 6 студиа у нас и работи с над 30 актьори. Процесът по добавяне на нови заглавия обаче все още се бави, защото носителите на права все още не са припознали българския пазар като апетитен. Въпреки това Василева обещава бърз темп на растеж на новодобавените книги в следващите 12 месеца.

Фиксираният абонамент позволява слушане на до две устройства едновременно. Семейни планове, подобни на тези на Netflix и Spotify, са налични само в част от пазарите на Storytel и то отскоро, но по думите на Василева можем да очакваме през 2019 г. тази опция да бъде добавена и в България. Една от ключовите функции е наличието на детски режим, който позволява достъп единствено до детското съдържание в платформата за по-голяма сигурност.

Съдържание

Като издател Storytel залага на оригинално съдържание на различните си пазари, а това ще е част от стратегията и за България. В платформата могат да бъдат открити аудио сериали на английски език, а три от най-популярните вече са преведени на български.

Същевременно активно се работи по създаването на такива от български писатели. Всичко това влиза под шапката Storytel Originals, която има за цел да генерира ексклузивно съдържание за платформата.

“Досега най-голям интерес у нас предизвиква оригиналното съдържание в Storytel - сериалите. Те са кратки и се слушат бързо, в движение”, коментира Нина Иванова, мениджър “Съдържание” в Storytel.

Отвъд това в платформата могат да бъдат открити произведения на съвременни български автори, сред които Виктор Пасков, Ангел Игов, Богдан Русев, Радослав Парушев и други.

В портфолиото на Storytel фигурират още два сегмента - Storytel Dox и Storytel Brief. Първият включва статии от медии, с които платформата има партньорства, а втората резюмета.

Пазарът

За последните три години аудиокнигите са най-бързо растящият дигитален формат на глобалния пазар. По данни на Американската асоциация на аудиокнигите през 2017 г. оборотът достига близо 2,5 млрд. долара, което представлява 22,7% ръст спрямо 2016 г.

Storytel има големи амбиции както за глобалния пазар, така и в частност за България. Компанията твърди, че ще достигне 200 млн. часа стрийминг на всичките си пазари през 2019 г.

По думите на Лиза Василева през първото тримесечие на 2018 г. приходите от аудиокниги в САЩ са нараснали с 32,1%, докато тези на традиционните книги са се увеличили с 12 на сто, а електронните бележат лек спад от 3,2 на сто.

В Швеция, един от основните пазари на Storytel, над 30% от всички продажби на художествена литература идват от аудиокниги.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Браво на компанията! Предмета на дейност е тотално незастъпен на БГ пазара. Успех !

Още от Zoom
Airbnb залага на шоубизнеса, за да привлича туристи