IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното първенство по футбол намалява потреблението на ток във Франция

Причината е, че французите се събират масово да гледат мачовете с роднини или приятели и включените телевизори са по-малко от обичайното

10:56 | 15.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всенародната футболна треска във Франция има и един неочакван ефект – футболът е намалил потреблението на ток в страната, съобщава френското издание Les Echos.

Компанията RTE, която управлява електропреносната мрежа във Франция, е констатирала намаляване на търсенето на ток с 1200 мегавата по време на полуфинала на френския национален отбор срещу Белгия във вторник между 20 и 21,45 ч. местно време. Компанията измерва разликата спрямо същия времеви интервал предишния ден.

Обяснението е просто – французите масово са се събирали да гледат мача с роднини или с приятели, или пък са проследили полуфиналната среща в бар или на голям екран навън. В резултат на това са били включени много по-малко телевизори в сравнение с обичайна вечер между 20 и 22 ч., когато телевизионната аудитория е най-голяма.

По-малко включено осветление и фурни

Според друго обяснение на RTE 21 млн. французи са останали пред екраните си без да мърдат час и половина, като са ограничили включеното осветление в стаите си. Те също така са избързали, забавили са се или дори са пропуснали приготвянето на храна.

Макар че обичайно фурните, електрическите котлони и микровълновите печки работят на пълни обороти в този часови интервал, те са били доста по-малко използвани във вторник вечер по време на мача.

За сметка на това на почивката между полувремената потреблението на ток се е увеличило с 500 мегавата, което е равносилно на електричеството, необходимо на 500 хил. микровълнови печки, за да стоплят пица, изчислява електрическата компания.

Операторът на електропреносната мрежа е констатирал значителни разлики в потреблението на ток и по време на мачовете на френския национален отбор по футбол на Световното първенство през 1998 г. и на Европейското първенство през 2016 г.

RTE не очаква толкова големи вариации спрямо обичайното по време на финала в неделя, тъй като мачът ще се играе по-рано, в 17 ч. местно време, когато по традиция потреблението на ток не е толкова голямо през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още