IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюфелите - новата надежда на южноафриканските предприемачи

Все повече компании вярват, че могат да отглеждат трюфели в Южна Африка

17:50 | 24.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гъбите са грозни, сбръчкани и миризливи, но кучето Клайд, което открива първия черен зимен трюфел в провинция Западен Кейп в Южна Африка, помогна за затвърждаването на идеята, че страната може да отглежда ценните гъби, пише Bloomberg.

Черният трюфел, открит от Клайд, тежи 200 грама и е растял в продължение на шест години под един дъб във винарната Altima. Последната е собственост на милиардера Йохан Рупърт, председател на производителя на луксозни стоки Cie Financiere Richemont.

Базираната в Кейптаун компания Woodford Truffles, която засажда в овощните градини на Altima трюфелите през 2009 г., смята, че продажбите на ценните гъби в Южна Африка може да достигнат 250 млн. ранда (19,3 млн. долара) в рамките на 10 години.

"Това е началото“, твърди Волкър Мирос, ръководител на Woodford Truffles. “През последните две седмици открихме пет трюфела в две овощни градини. Пускаме кучетата и бинго! Шест овощни градини са засадени и ако успеем да съберем 10 килограма следващата година, ще сме много щастливи“.

Woodford Truffles сключва споразумения за джойнт венчъри с фермите, чиято земя става достатъчно студена през зимата, за да има възможност за развитието на гъбите.

Това не е единствената компания на пазара. African Truffles започна опитите за отглеждане на три различна сорта трюфели преди четири-пет години и вече вижда ранните признаци на успех според Леон Потгийтър, който ръководи фирмата.

Отгледаните в Южна Африка черни зимни трюфели могат да достигнат до 22 000 ранда за килограм, твърди той.

African Truffles твърди, че разполага с 24 хектара, засадени с трюфели. Освен това има нови договори с европейска компания за още 30 хектара. Има и земеделски производители, които действат самостоятелно.

Всички фермери обаче имат едно общо нещо – използват кучета за търсене на трюфели. Клайд и неговият приятел Бони са тренирани от Woodford Truffles. За да се научат, те са получавали лакомства всеки път, в който открият заровен предмет, който е бил намазан с масло от трюфели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още