IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговски гигант се изправя срещу Amazon заради рекламен билборд

Веригата магазини Macy's се опасява, че онлайн конкурентът може да пусне своя реклама на неговия основен обект в Ню Йорк

13:46 | 03.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Този билборд е причината за съдебната битка. <em>Снимка:&nbsp;Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Този билборд е причината за съдебната битка. Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

От едната страна имаме представител на т. нар. „стара икономика", от другата - "много виден онлайн търговец на дребно": Американската група универсални магазини Macy's се опасява, че конкурентът ѝ Amazon може да постави огромен рекламен билборд на централата ѝ в Ню Йорк - и иска да предотврати това в съда.

Гигантско лого на Macy's украсяваше сградата в Манхатън в продължение на десетилетия - но договорът за наем изтече в края на август, след като търговската група не успя да се споразумее за удължаването му със собственика на сградата. Въпреки че изглежда, че билбордът е в собствеността на Macy's, той всъщност е прикрепен към съседна сграда, собственост на подразделение на Kaufman Realty Corp., която също така притежава билборда.

Въпреки това Macy's все още счита, че правото на реклама на билборда от 200 квадратни метра, както потвърди неин говорител. В иска по делото, заведено в Ню Йорк срещу наемодателя, групата посочва, наред с други неща, че според първоначалните договорки не може да бъде разрешено на друг търговец на дребно освен на Macy's, да рекламира на мястото.

Междувременно не е ясно дали наистина Amazon всъщност иска да издразни Macy's с конкурентна реклама. Според съдебния иск топ мениджърът на наемодателя е заговорил за много „известен онлайн търговец на дребно“ - но имало съвсем „малко съмнение“, че има предвид точно Amazon.

Както витрината на магазина, така и билбордът намират видно място в телевизионното отразяване на ежегодния парад на Деня на благодарността. Самият магазин беше сериозен декор на филмовата класика от 1947 г. „Чудото на 34-та улица“, заедно с римейка му от 1994 г. Билбордът се вижда ежегодно от милиони жители на Ню Йорк, минаващи по пътя, и туристи, които минават през Herald Square. Самият магазинът е открит през 1902 г., а Macy's е основана през 1858 г. 

Спорът е вълнуващ и защото според медийни публикации от август Amazon възнамерява да отвори големи магазини за търговия на дребно, които приличат на универсални магазини.

Първите обекти са планирани в американските щати Охайо и Калифорния, пише Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници. Досега Amazon управляваше стационарни книжарници и предимно по-малки супермаркети, които благодарение на сензори и камери работят без наличие на касови апарати. Най-големият онлайн търговец на дребно в света купи преди няколко години и веригата за органична храна Whole Foods.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още