Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Ударът по казината е само част от по-мащабния план за трансформация на Макао

Пекин иска да интегрира по-силно града към континенталната си част, пише Bloomberg

Ударът по казината е само част от по-мащабния план за трансформация на Макао

Снимка: Bloomberg L.P

За много инвеститори натискът на Макао да увеличи надзора си върху най-големия хазартен център в света беше шокиращ и предизвика рекордни разпродажби на акции на казина. За следящите отдавна случващото се, това обаче е само поредният ход в големия план на Китай за трансформиране на достигащата 24 трлн. долара икономика, пише Bloomberg.

От години Пекин се фокусира върху опитите да контролира една индустрия, която носи средства само на китайската територия, където казината са законни, но също така предоставя възможност за изтичане на капитали от нарастващия елит в страната. Властите непрекъснато затягат хватката си, използвайки различни ходове – внедяването на софтуер за лицево разпознаване в банкоматите в Макао, ограничения на тегленето на пари и обмисляне на цифрова валута за по-добро проследяване на трансакциите.

Същевременно правителството полага основите за намаляване на зависимостта на Макао от хазарта. Представен през 2019 г. план за региона, който включва Хонконг и части на Южен Китай, предполага бившата португалска колония да се раздели с дългогодишната си идентичност като Мека на казината, за да се превърне в глобален център за отдих и туризъм. Представете си спортни стадиони, конгресни центрове и традиционни паркове за китайска медицина вместо повече маси за бакара.

„Това, което иска правителството, и което Пекин иска, е да има много повече места, които не са за залагания“, коментира Алън Земан, председател и независим директор на Wynn Macau – един от шестте оператора на казина с лицензи за работа в анклава. „По някакъв начин границите ще изчезнат. Макао ще се превърне в много по-голямо място, така че хазартът ще бъде само една част от град, който има много повече“.

Новината от миналата седмица за ревизирането на закона за казината беше един от най-ясните сигнали до този момент, че за Пекин няма връщане назад.

Какво искат властите:

  • Правомощия да преглеждат и одобряват разпределението на печалбата на казината;
  • Представители на правителството, които пряко контролират ежедневните операции;
  • По-голяма местна собственост на компаниите за залози;
  • По-голям контрол над играещите, например чрез услугите по кредитиране на по-големите играчи.

Предложените промени, които сега са в процес на обществено обсъждане и на обсъждане с индустрията, бяха обявени само седмица, след като китайското правителство представи план за допълнително интегриране на Макао с континенталната част на Китай. Градът е насърчават да развива индустрии отвъд хазарта в специална зона на съседен остров, с фокус върху високотехнологичното производство, културния туризъм, китайската медицина, конференциите и спортовете, сочи планът, публикуван от Пекин по-рано този месец. Залаганията няма да са позволени.

Индексът на шестте казино оператора в Макао в индекса Bloomberg Intelligence спадна с 23% от обявяването на предложението миналия вторник. Пазарът се възстанови леко през миналата седмица, а индексът се изкачи с около 6%.

Въпреки че в нея работи една пета от работната сила на града, приносът на хазартната индустрия в брутния вътрешен продукт на Макао беше спаднал до 51% преди избухването на пандемията, спрямо 63% през 2013 г., сочат данни на правителството.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
И британските нощни клубове пострадаха: липсват им охранителите