IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уискито не е само наука, но и изкуство

Тайните на добрата напитка се предават от поколение на поколение, голяма част от нюансите обаче са все още неразкрити

10:48 | 17.09.10 г.
<p>Тайните на доброто уиски се пазят ревностно в продължение на столетия. Снимка: sxc.hu</p>

Тайните на доброто уиски се пазят ревностно в продължение на столетия. Снимка: sxc.hu

Чудили ли сте се някога на какво се дължи дългогодишният успех на доброто уиски? Със сигурност не само на добрата реклама, но и на неговия вкус и вид, които са плод на усърдно пазени тайни и разработване на процесите през годините.

А без тайни не може. Естествено, малка част от тях вече са известни – като това как се добива неподправеният цвят на една или друга марка от шотландската напитка, на какво основно се дължи вкусът й, как се съхранява. Големите „пинизи“ обаче, на които именно се приписва уникалността на всеки един бранд и които го правят разпознаваем в очите на любителите, са все още пазени в дълбока тайна.

След като един ден през 1911 година Джак Даниъл се ядосал, ритнал метална кутия, порязал се и починал от отравяне на кръвта, едва ли някой щеше да се изненада, ако уискито, което той бе създал, постепенно бе изпаднало заедно в него в забвение.

Само че 150 години след създаването на спиртоварната в Линчбърт, Тенеси, тайната рецепта се е съхранявала от само седем майстори дистилатори, които са превърнали марката в една от най-продаваните спиртни напитки в света, информира Ройтерс.

Последният, който застава на кормилото, е Джеф Арнет. Той поема управлението през 2008 година, след като преди това е бил инженер.

Роден в Тенеси, Арнет опознава отблизо квадратната бутилка и черния етикет много по-рано. Той живеел само на няколко часа от там и бил земевладелец от Тенеси - член на клуб за познавачи на Jack Daniel's, в който се влиза само, ако си поканен.

За седем години той научил всичко - от извиращата от пещера вода, която обогатява аромата, до обгарянето на дъбовите бурета, което пък дава цвят на напитката и подпомага процеса на омекотяване с помощта на дървените въглища от явор, който доусъвършенстват уискито.

"От гледната точка на инженер аз се наслаждавам на науката, но това, което ме очарова, е изкуството, което върви ръка за ръка с нея", посочва пред Ройтерс Арнет, който е на посещение във Франция - най-големият пазар на уиски.

"Не сядаш да четеш книга как се прави Jack Daniel's, трябва да научиш нюансите, които ни отличават", добавя той.

Компанията, която сега е притежавана от Браун Форман, е листвана на американската фондова борса Nasdaq и все още пази част от оригиналните си чудатости.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още