Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Ваксините предвещават завръщане в офиса, но американските служители не искат

Една трета от работещите в офис американци държат да имат вариант за работа от разстояние поне понякога

Ваксините предвещават завръщане в офиса, но американските служители не искат

Снимка: Bloomberg LP

Докато работодателите очакват с нетърпение ваксините срещу COVID-19, които трябва да върнат служителите в офисите след месеци на работа от вкъщи, нови данни сочат, че връщането им няма да е лесно, предава Bloomberg.

Над половината от американските служители, които в момента работят от вкъщи, казват, че предпочитат да запазят работата от разстояние и след пандемията, сочи допитване на института „Пю“.

Една трета от анкетираните са заявили, че искат варианта с работа от разстояние поне понякога. Само 11 на сто „рядко или никога“ не искат да работят от вкъщи, показва допитването на института през октомври сред почти 6000 пълнолетни американци.

Още по темата
Повечето американци няма да имат избор. Макар че почти две трети от служителите с бакалавърска степен или по-високо образование са заявили, че работата им може да се извършва от разстояние, само 23 на сто от хората без висше образование имат такъв вариант, показва допитването на „Пю“.

Повечето хора, които все пак имат избор, особено тези над 50 години, са заявили, че с лекота са завършвали проекти навреме и са останали мотивирани.

Неотдавнашно допитване на Чикагския университет достигна до сходни резултати. Служителите смятат работата от вкъщи за придобивка, за която са готови да се разделят с 8% от заплатата си. Изследването, публикувано на 2 декември, стигнало до извода, че работата от разстояние след пандемията може да повиши производителността с 2,4%.

Допитването сред 15 хил. американци „разкрива, че преживяването е положително и по-добро от очакванията на мнозинството фирми и служители“.

Страх от близостта

По-голямата гъвкавост често е посочвана като причина за предпочитанието към домашния офис. Но безпокойството от разболяване също заема висока позиция в допитването на „Пю“. 

Изследването на Чикагския университет също установило, че 70% от участниците не са склонни да се върнат към някои дейности отпреди пандемията, дори след като ваксините срещу COVID-19 станат широко налични. Това се отнася конкретно до пътуването в метрото и в препълнени асансьори и храненето в ресторанти на закрито.

„Продължаващият страх от близост с другите вероятно ще остави известно остатъчно търсене на социално дистанциране на работното място и ще увеличи търсенето на работа от дома през идните години, пишат авторите на изследването.

В същото време близо една трета от служителите, участвали в допитването на „Пю“, са заявили, че ще се чувстват „много некомфортно“ да се върнат на работа, а 58 на сто са изразили притеснение, че може да се изложат на риск от заразяване с COVID-19. Повече жени, отколкото мъже се притесняват от заболяването, а чернокожите и латиноамерикансикте служители се тревожат повече от белите.

Вероятността от смърт от COVID-19 е 2,8 пъти по-висока при чернокожите американци и тези с латиноамерикански произход, сочат данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Това отчасти се дължи на факта, че тези служители е по-вероятно да заемат позиции на първа линия като търговията на дребно и често имат по-малък достъп до медицински грижи.

Не всичко е розово за късметлиите, които могат да работят от разстояние. Служителите под 50 години, особено тези с деца, твърдят, че им е по-трудно да останат мотивирани и да се справят навреме със задачите. А почти една четвърт от всички участници в допитването на „Пю“ заявили, че са по-малко удовлетворени от работата си.

Една трета заявили, че се чувстват по-малко свързани с колегите си, а около една пета смятат, че имат по-малка сигурност за работното си място и възможности за израстване в кариерата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
50% от Американците не искат да стават опитни мишлета. Я им кажете утре пЛандемията свърши и няма ваксини да видим какво ще стане с икономиката на САЩ.
3
 
3
 
2
преди 1 месец
Първи полет - 2006 г.
3
 
5
 
1
преди 1 месец
Ваксините предвещават завръщане в офиса, но американските служители не искат

Американски изтребител Ф-35.
Потрошени 55 милиарда за разработки.
Има още 90-тина фатални бъга,
35 от които пряко се отнасят до летенето му!
Отдавна се произвежда серийно и се продава!

Ваксините предвещават...., че ще си останат зловежи. Англосаксонските.
Нали месец трябва да мине от последното ти пиене на алкохол -
смяяяяяятай колко са бъгави! !!!! !

Още от Zoom
Култовият производител на обувки Dr. Martens ще се листне в Лондон