IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуална реалност и музикалните права в киното - фокус на Sofia Meetings

Форумът за копродукции ще посрещне над 280 представители на европейската филмова индустрия между 16 и 19 март

15:39 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Sofia Meetings Facebook page</em></p>

Снимка: Sofia Meetings Facebook page

Виртуалната реалност в киното, структуриране и разработка на филмови проекти и получаването на музикални права за филми ще са част от темите във фокуса на тазгодишния форум за копродукции Sofia Meetings.

Събитието, на което кинорежисьори представят проекти на свои първи, втори или трети филм, както и най-новите филми от България на закрити прожекции за професионалисти, ще се проведе в София между 16 и 19 март, обяви заместник-директорът на София филм фест и директор на Sofia Meetings Мира Сталева.

Над 280 продуценти, режисьори, дистрибутори, представители на международни филмови пазари, финансиращи фондове и тренинг програми от Европа ще присъстват на форума тази година.

Традиционно фокусът на Sofia Meetings пада върху копродукциите. Самата бизнес платформа дава шанс на изгряващи режисьори да бъдат представени на индустрията и да получат шанс да финансират проектите си.

Идеята е българските продуценти да получат възможност да се срещнат с партньори и да осъществят проекти с международно финансиране, както и да се възползват от образователните модули, които са предвидени в програмата.

По думите на Мира Сталева копродукциите помагат за по-широкото разпространение на нови филми в различни територии. Същевременно според нея е изключително важно каква е политиката на българските институции по въпроса и обединяването на индустрията около копродукциите, така че проектите да се случват по-лесно и по-добре.

Ролята на копродуцента до голяма степен е припозната от представителите на българската филмова индустрия. Според Ралица Петрова, режисьор на филма „Безбог“, смята, че копродуцентът може да е особено полезен за един филм, защото може да помогне с показа на редица фестивали,особено на големите.

Според Мира Сталева досега чуждестранните партньори са показали ясно, че са доволни от услугите, които получават от българска страна, както и от екипите, с които работят тук.

За първи път Sofia Meetings е партньор с First Films First - образователна програма, създадена за развитие на проекти на дебютиращи режисьори от балканските страни. В рамките на форума ще бъдат представени осем проекта и ще имат възможност да се срещнат с водещи европейски финансиращи структури и продуценти.

Тази година в рамките на Sofia Meetings ще се проведе и среща на борда на Европейската филмова академия, а по думите на Сталева това е чудесна възможност българските продуценти да се срещнат с членовете на борда.

За втора поредна година Nu Boyana Film Studios ще подкрепи един проект с 50 хил. евро в услуги и чек от 5 хил. евро, обяви пиарът на студиото Александра Цветкова.

Тази година Sofia Meetings ще обърне специално внимание на виртуалната реалност и възможностите, които тя предоставя пред киното. В тази връзка на 16 март ще бъдат проведени прожекции с виртуална реалност, а на 18 март ще има лекция-дискусия по темата с Момчил Алексиев. Предвиждат се и презентации на проекти с тази технология.

За четвърта поредна година Europa Cinemas пък ще проведе семинар на тема Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab “Building Relationships & Designing Experiences”. Форумът ще даде възможност на кино разпространителите  да обменят опит, информация и стратегии за филмово програмиране, организиране на събития и маркетинг кампании.

Сред акцентите в програмата на Sofia Meetings е семинарът с лектор Лоранс Кайе, в който ще се изясни процесът по придобиване на необходимите права за използване на музика в киното. По думите на Мира Сталева в България няма експерти, които да обучават в тази материя, така че това е материя, в която нямаме експерти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още