Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Въпреки че музикалната индустрия е в растеж, пиратството остава сериозен проблем

Стриймингът допринася за растежа на музикалния пазар за трета поредна година, сочи доклад на IFPI

Въпреки че музикалната индустрия е в растеж, пиратството остава сериозен проблем

Снимка: Pixabay

Въпреки че Spotify и Apple Music върнаха музикалния бизнес към растеж, като накараха феновете да плащат, нивото на пиратството остава доста високо, твърди Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Начинът, по който хората пиратстват музика, се е развил, заедно с техните навици за слушане, а пиратството ограничава развитието на услугите чрез абонаменти, посочват още от организацията, цитирана от Wall Street Journal.

Въпреки че 86% от потребителите слушат музика през услуги по заявка, предлагани от Spotify Technology, Apple и други, около 38% от тях получават музика чрез методи, които нарушават авторските права - процент, който е останал постоянен през последните години, коментира говорител на IFPI.

Повечето от тези, които пиратстват музика (32% от общия брой потребители) използват технология, известна като “stream ripping”. Сайтовете, ползващи технологията, създават аудио файлове на компютъра на потребителя, от видео в YouTube или подобен източник. Такива сайтове обикновено привличат рекламни приходи без да компенсират изпълнителите или звукозаписните компании.

Още по темата

YouTube не е отговорила веднага на запитването за коментар.

По думите на говорителя на IFPI въпросният метод пречи на платените услуги на стрийминг платформите, които предлагат на слушателите офлайн опции за потребление.

“Това задушава растежа на пазара на легална музика”, коментира още говорителката.

Звукозаписните компании са се обединили, за да вземат мерки срещу подобни сайтове за нарушения. През 2016 г. те постигнаха успех в рамките на съдебно дело срещу един от най-големите играчи YouTube-mp3.org.

Глобалните приходи от звукозаписи са нараснали с 8,1% през миналата година, достигайки 17,3 млрд. долара, сочи докладът на IFPI. Това е третата поредна година на растеж след 15 години на спад за индустрията на фона на насочването от физически носители към дигитална музика - период, който беше силно белязан от пиратството.

Този растеж е свързан предимно с 41-процентния скок на приходите от стрийминг, който сега носи по-голямата част от приходите на индустрията, благодарение на 176-те млн. потребители на платени услуги като Spotify.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
пиратството не е никакъв проблем, а корекция на пазара ! :)
0
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма страшно, наш Бойко са бори с пиратите и най вече с Джони Деп.

Още от Zoom
Контузията, която може да причини сериозни главоболия на Nike