IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки машината за пари, наречена футбол: струват ли си футболните акции?

Успехът на клубовете все още е много по-труден за прогнозиране от успеха на обикновените акционерни дружества

15:51 | 27.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Листването на Борусия на борсата във Франкфурт при цена на акциите от единадесет евро.<em> Снимка: Ройтерс, архив&nbsp;</em></p>

Листването на Борусия на борсата във Франкфурт при цена на акциите от единадесет евро. Снимка: Ройтерс, архив 

Това са суми, които знаят само една посока: нагоре. За около 222 млн. евро френският футболен шампион Пари Сен Жермен (ПСЖ) си гарантира услугите на бразилския национал Наймар преди няколко години. Сега президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи иска да вземе поне тази сума от продажбата на играча, желаещ да смени клуба. Твърди се, че Ал-Хелайфи казал на своите посредници, че не иска да се освободи от Неймар по-малко от 300 млн. евро.

„Парите не вкарват голове“, заяви отдавна германската легендата Ото Рехагел. Но днес тази мъдрост изглежда остаряла. Играта на зеления терен се превърна в монополи за милиони, което кара клубовете все по-често да търсят нови източници на приходи.

В Германия в момента "Унтерхахинг" напира към фондовата борса. Но също така и клубът от Бундеслигата "Херта", под ръководството на новия си инвеститор Ларс Виндхорст, в средносрочен план обмисля подобна стъпка. Унтерхахинг (трета лига) възнамерява да набере свеж капитал още този месец на фондовия пазар, за да успее за две или три години да се изкачи във втората дивизия. 

При промоция футболистите биха могли да разчитат да значително повече пари. В момента клубът получава около 1 млн. евро под формата на приходите от телевизионни права, а във втора лига сумата би била около 10 млн.  евро, пише в свой анализ Handelsblatt.

Приходите от зрителите и спонсорските договори също ще се удвоят. Инвеститорите можеха да запишат акции до 26 юли на фиксирана цена от 8,10 евро всяка. В края на юли следва да се осъществи и листването на Мюнхенската фондова борса.

При Херта обсъжданията все още са на много по-ранен етап. Новият основен акционер Ларс Виндхорст не крие идеята си да вкара футболния клуб от Бундеслигата в средносрочен план на фондовия пазар, както наскоро писа Manager-Magazin. Спорният инвеститор наскоро влезе в столичния клуб срещи 125 милиона евро, като първоначално придоби 37,5 процента. По-рано в клуба влезе и финансовият инвеститор KKR.

Виндхорст може по-късно да увеличи дела си до 49,9%. Но за да създаде печеливш изход за своите инвеститори, той ще се нуждае от силно поскъпване на Херта през следващите три до пет години. Въпреки това нито Унтерхахинг, нито Херта са сред топ европейските клубове.

Е, заслужава ли си инвестирането във футболни акции и за дребните инвеститори? Какъв потенциал имат книжата, които често привличат по-специално феновете? Един поглед към тенденциите при малкото листвани футболни клубове е повече от красноречив.

Досега на фондовия пазар са листнати предимно големите и богатите на традиции клубове: Ювентус, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Аякс Амстердам или Борусия Дортмунд, единственият германски футболен клуб на борсата.

Като цяло в Европа има повече от 20 борсово листнати футболни клуба, които са отделили своето професионално подразделение и са го прехвърлили на акционерно дружество.

Действително футболът сега е бизнес за милиони долари, който следва строгите икономически закони. Приходите на 20-те най-големи европейски клуба, с изключение на приходите от трансфери, са се увеличили средно с почти 8% през последните десет години - повече от два пъти по-бързо от ръста на глобалната икономика.

Така победителят от Шампионската лига Реал Мадрид измести тази година Манчестър Юнайтед от върха на клубовете с най-високи приходи. Испанците са генерирали през миналия сезон, според консултантската фирма Deloitte, 750,9 млн. евро и по този показател са най-големият футболен клуб в Европа - пред кръвния враг Барселона (690,4 млн. евро). Манчестър Юнайтед (666 млн. евро) падна на трето място. Най-добрият германски клуб е на четвърто място: Байерн е генерирал приходи за 629,2 милиона евро.

Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Твърдо не си струват. Футболът не произвежда никаква добавена стойност и всеки лев похарчен за футболни акции е загуба на време и пари и нерви. Дори и акцията да поскъпне това ще бъде само временно и тогава който не е продал ще е загубил. По-добре е човек да инвестира в криптовалути или в околосветско пътешествие вместо в такива акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още