IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney очарова анализаторите

От началото на годината акциите поскъпнаха с 23 на сто

13:45 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Холивудският гигант Walt Disney чупи рекорди със своя епос от поредицата Marvel „Отмъстителите: Краят“ и от началото на годината бизнесът за компанията върви гладко. През трите месеца до края на март приходите са нараснали спрямо стойността от предходната година с почти три процента до 14,9 милиарда долара, обяви групата в сряда след затварянето на американския пазар.

Приходите са се възползвали до голяма степен от придобиването на големи части от конкурента 21st Century Fox, който за първи път влиза в баланса. Преди всичко обаче Disney отново можеше да разчита на процъфтяващия си бизнес с тематичните паркове. Кабелното подразделение с изпитващия затруднения спортен канал ESPN и филмовите студиа обаче генерира по-ниски приходи. Като цяло Disney увеличи печалбата си с повече от 85% до 5,5 млрд. долара.

Въпреки това сравнението не е съвсем коректно поради високите еднократни фактори, дължащи се на придобиването на Fox. Коригираната печалба на акция падна с 13% до 1,61 долара на ценна книга, но надмина пазарните очаквания. В зависимост от това в кое тримесечие се падат големите кино хитове на Disney, резултатите варират силно. Така например през миналата година хитовата лента „Черната пантера" генерира силни приходи за концерна.

Перспективата е добра обаче, тъй като развлекателният гигант успя да генерира най-силното си представяне досега с  „Отмъстителите: Краят“. Епичният филм за супергерои набра повече от 2 милиарда долара в киносалоните по целия свят и за момента е напът да надмине „Аватар“ като най-печелившото начинание в историята на киното.

Главният изпълнителен директор Боб Айгер все повече вижда бъдещето в разрастващия се стрийминг бизнес, където неговата компания иска да конкурира лидера в индустрията Netflix, стартирайки през ноември онлайн услугата Disney+ на американския пазар.

Disney+ ще има начална цена от 6,99 долара на месец, съобщиха от компанията на събитие за инвеститорите през миналия месец. Акциите на Disney поскъпнаха драматично, след като бяха споделени подробностите за услугата, която се счита за достъпна конкуренция на утвърдени конкуренти като Netflix Inc.

Disney работела без прекъсвания, за да гарантира, че Disney+ ще стартира с мащабна библиотека от програми, която да убеди потребителите, че си струва да добавят още един абонамент към нарастващия списък от услуги. В допълнение към изразходването на милиони долари за производството на нови филми и телевизионни предавания, Disney също така наема инженери, за да изгради техническите характеристики на услугата.

Disney обяви, че очаква да има между 60 и 90 милиона абонати на Disney+ до края на фискалната 2024 година.

Клиентите на Disney+ ще могат да гледат най-новия филм от поредицата „Отмъстителите“ в интернет от 11 декември, разкри Айгере. Като цяло тримесечните данни бяха значително по-добри от очакваните от анализаторите, които акциите на Disney продължиха да поскъпват и след края на сесията – с 1,4 на сто. От началото на годината ръстът е от 23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още