IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо грозноватите обувки стават модерни?

Независимо от старанието на дизайнерите да създадат съвършенство и триумф на модата в обувките, сърцата на хората често грабват невзрачни и „грозновати“ модели

14:21 | 23.07.10 г.
Грозните обувки обикновено са израз на самочувствие, но трябва да се подбират внимателно с облеклото, за да не бъде постигнат обратният ефект. Снимка: DrSholl
Грозните обувки обикновено са израз на самочувствие, но трябва да се подбират внимателно с облеклото, за да не бъде постигнат обратният ефект. Снимка: DrSholl

Идеалната обувка трябва да е красива и стилна, ако освен това е удобна и практична, тя се превръща в съвършен артикул.

Модните тенденции при обувките обикновено са предвидими – често, както и при очилата и чантите, тук модерно става добре забравеното старо. Естествено подобрени от уменията на дизайнери и моделиери, но все пак тенденциите се повтарят – от ултра високите токчета до равните и плоски подметки, които повече напомнят на балетни пантофки.

Естествено качествените материи и ръчната изработка остават винаги актуални, за да бъде подчертана уникалността на една обувка. Какво да кажем обаче за онези модели, които незнайно как придобиват широка популярност, а на вид не могат да се конкурират с дизайнерските модели...дори изглеждат доста грозновати.

Моделите „Вьорисхофер“ са поредният пример, който доказва, че представата за обувките доста се е променила. Преди тях на мода бяха ортопедичните модели на доктор Шол и гуменото или пластмасово сабо с дупки, което излязе на мода през 2002г. и бързо станаха хит в САЩ, а по-късно и по света.

Съвкупността от всички тези „грозни лебеди“ идва да покаже, че каквато и да е модната тенденция, колкото и красиви и елегантни обувки да се стремят да правят дизайнерите, хората често залитат във вкуса си и избират нещо семпло, практично и...често грозновато.

Обувката се превръща не просто в довършващ елемент към тоалета, а в самостоятелна част от облеклото, със собствена визия и стил. Тези модели смайват с вида си, но успяват да грабнат сърцата на хората. И макар да е трудно да се предвиди в какъв стил ще бъде новият моден чифт обувки, неписано правило е, че трябва определено да бъде грозновата, но и практична.

На гребена на вълната сега са моделите „Вьорисхофер“. Ортопедичните обувки с леко по-висока подметка и коркова основа са създадени за първи път през 70-те години в баварския спа курорт Бад Вьорисхофен. Предназначението им е било да се използват от гостите на санаториумите и почивните центрове, до днес, когато тези обувки изживяват пика на славата си и покоряват централната част на Манхатън, пише вестник Guardian.

В съответствие с неписаното правило за нестандартните обувки цената им не е висока – близо 100 долара. Целта им е да са по-скоро удобни, от колкото стилни. Те бързо се сдобиха със статуса „последен писък на модата“ въпреки, че не правят походката изящна и елегантна.

Грозноватите обувки обикновено си намират и добра компания. Моделите „Вьорисхофер“могат да се видят на краката на холивудски знаменитости като актрисата Маги Джиленхол и нейната колежка и модел Кирстен Дънст от „Спайдър-Мен“. Не е далеч времето, когато Кейт Мос например въведе в модата ботушите Uggs от овча кожа - те бяха издигнати в култ. Моделът бе толкова актуален, че месеци след като станаха модерни хората се чудеха как да носят зимните унисекс обувки и през лятото. Дизайнерите веднага откриха нишата и създадоха летните ботуши – с процепи за открити пръсти и пети, които обаче покриват целия глезен, от леки и подходящи за лятото материи.

Дървеното сабо на д-р Шол е друг пример за тренда на „грозноватите“ модели. Обувките станаха особено актуални през 70-те, но това съвсем не значи, че са останали в миналото.

Плоските сандали на компанията за ортопедични обувки Birkenstock Ortopadie пък предизвикаха голям фурор, когато се оказа, че почти всички във ВИП ложата на фестивала Глостънбъри през 2003 г. са с такива модели.

Водещи в класацията на грозноватите обувки обаче остават именно моделите гумено сабо на канадската Foam Creations. Създадени първоначално като спа обувки, първите модели се появяват през 2002 г. и бързо навлизат на пазара като леки и удобни плажни обувки. Популярността им се счита за революция в областта на обувки за възрастни независимо, че визията им ги определя по-скоро като детски артикул.

Появата и популярността на грозните обувки не е толкова трудна за обяснение. И няма нищо общо с комфорта или практичността – всеки, който е обувал някои от изброените по-горе модели знае това. Носенето на такива обувки е по-скоро израз на увереност по отношение на собствения стил и демонстрация на самочувствие. Носейки обувки като гумените и надупчени резенки или срязани ботуши през лятото показва, че собственикът им смята, че е достатъчно привлекателен, за да може да си позволи да носи невзрачни обувки.

Има значение разбира се и с какво облекло ги носите. Ако са съчетани с дрехи на Marc Jacobs, фигурата ви е достатъчно хубава и привлекателна, грозноватите обувки се възприемат като мода. Ако обаче ги сложите с широко и невзрачно облекло, рискувате да си спечелите име на човек, който със сигурност не държи на външния си вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още