Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Защо Суга е толкова решен да проведе Олимпийските игри в Токио?

Един от основните фактори за това решение са предстоящите избори в Япония

Защо Суга е толкова решен да проведе Олимпийските игри в Токио?

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

При най-ниското ниво през май над 80% от японците искаха предстоящите Олимпийски игри да бъдат отменени или отложени. Почти никой в страната не беше ваксиниран, а медицински експерти се редуваха да определят събитието като огромен риск заради Covid-19.

Въпреки целия този натиск, Япония все още не се е доближила до идеята да отмени Олимпиадата, твърдят представители на властите и организационния комитет. Вместо това тя се опитва да създадат усещане, че игрите са неизбежни, пише Financial Times.

Тази решимост да се продължи по план няма нищо общо с финансовите съображения, твърдят анализатори, а вместо това отразява смесица от избирателна политика, отношенията с Китай и практически сметки на японския премиер Йошихиде Суга.

Още по темата

Нарастват признаците, че политическата преценка на Суга е била правилна. Делът на японската публика, която иска игрите да бъдат отменени, е спаднал до 31%, сочи редовно проучване на NHK, а близо две трети от анкетираните твърдят, че Олимпиадата трябва да се състои с подходящи ограничения за зрителите.

„Хората се примиряват с провеждането на игрите“, твърди Ацуо Ито, политически анализатор и бивш представител на Либерално-демократическата партия в Япония. „Ако ще се случи, така да бъде“.

За Суга на преден план стои един простичък факт: изминаха четири години от последните избори в Япония и той трябва да свика нови до 22 октомври. За да оцелее като лидер на партията си, тя трябва да се справи добре на изборите.

Много от съюзниците му вярват, че най-добрият им залог са успешните игри. „Суга и хората около него смятат, че ако игрите се случат, тогава олимпийската треска ще се задържи“, твърди Такао Тошикава, редактор на политическия бюлетин Tokyo Insideline.

С приключването на Параолимпийските игри на 5 септември, Суга се надява да яхне вълната на позитивните олимпийски чувства и да си спечели още четири години на власт.

Част от съветниците на Суга смятат провеждането на Олимпийските игри за електорален риск, твърди Ито, тъй като голям скок на броя на заразените с коронавируса, свързан с игрите, може да доведе до скандал.

Съветите на епидемиолозите обаче предполагат, че простото провеждане на Олимпийските игри не е толкова опасно, не на последно място, защото 80 на сто от пътуващите до Япония ще бъдат ваксинирани. Основната опасност произтича от засилените вътрешни пътувания и социалните контакти, но организаторите на Токио 2020 се надяват да контролират това, като ограничат броя на зрителските места.

От друга страна, отмяната поражда други политически рискове. Суга може да получи краткосрочен тласък, ако на него се гледа като защитаващ страната лидер, но след това ще трябва да се яви на изборите като човек, обърнал гръб на игрите след години усилия и трилиони йени публични пари, похарчени за тях.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Творческата агенция Nitram става част от DDB Group