IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на малките чешки пивовари

След масовото затваряне на пивоварни по време на комунизма бизнесът надига глава отново

13:25 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малките чешки пивовари, които по време на комунистическото управление масово спряха бизнеса си, сега отново се завръщат на сцената, предава AP.

Полуразрушени места за производство на бира, които изпъстрят тази част на Централна Европа, която е добре известна с редица световни марки като Pilsner Urquell, отново отварят врати, за да се съживи местната традиция, датираща от X век.

Желаещите да опитат местното пиво, трябва да посетят Чехия, защото производството все още е твърде малко и недостатъчно за износ. Ето защо много бири могат да бъдат открити само в градовете и селата, в които се произвеждат.

Чехите прегръщат тенденцията за по-голям избор на бира и използват пивото като символ, утвърждаващ идентичността на страната

По думите на Ян Шуран, ръководител на Асоциацията на дребните пивовари в Чехия, това е типично за ситуацията в момента. Според него част от успеха се крие в това, че „могат да предложат голямо разнообразие от бира“ и същевременно историческите, промишлени сгради биват обновявани по прекрасен начин.



В началото на XX век в Чехия имало над 600 пивоварни, но когато през 1948 г. комунистите взимат властта, по-голяма част от тях затварят врати и много малък брой успяват да запазят бизнеса си. Други не преживяват завръщането на икономиката на свободния пазар и конкуренцията на мултинационалните корпорации, които произвеждат бира след антикомунистическата Нежна революция през 1989 г.

Най-голям дял от вътрешния пазар притежават утвърдени производители на марки като Pilsner Urquell и Budvar. Но сега се откриват много на брой малки обекти, които предлагат разнообразие, макар да не произвеждат в големи обеми.

През 2014 г. са отворени над 50 нови пивоварни от традиционен тип, с производство, достигащо до 10 хил. хектолитъра годишно. Малките пивовари в Чехия вече са над 280, а предстои и други да отворят врати, коментира Шуран.

Цялото им производство все още е на равнище от 1,2% от общото производство на бира в страната.

В град Цвиков, който се намира близо до границата с Германия, се произвежда бира от 1560 година, но местната пивоварна затваря врати още през 1968 г. По-късно тя е използвана за склад за картофи и плодове. Избите, където е отлежавала бирата, пък са използвани за отглеждане на гъби. През ноември 2014 г. мястото обаче отново оживява за производството на бира. Сега трите възстановени комина от червени тухли и извисяващата се сграда с нов покрив са символ на обновлението в страната.

Директорът ѝ Виктор Ткадлец посочва, че се надява местните хора да подкрепят пивоварната като консумират бира и са доволни, че в района има пивоварна.

След четири месеца работа бирата може да бъде открита в 60 бара, а пивоварната поглежда към съседна Германия, където иска да разшири своето присъствие. Цвиков възражда и едно питие, което отдавна е любимо на работниците от стъкларските предприятия в региона, който е сърцето на световноизвестната стъклодувна промишленост – нискоалкохолна бира, която работниците могат да пият, за да се справят с горещината по време на работа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още