IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският пазар на имоти става все по-прозрачен

Страната ни преминава в групата на "полупрозрачните" пазари от тази на пазарите с ниска прозрачност в международна класация

15:29 | 06.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

България остава държавата с най-непрозрачен пазар на имоти в Европейския съюз (ЕС), въпреки че подобрява класирането си в индекса за прозрачност на консултантските компании JLL и LaSalle.

Страната ни е класирана в групата на "полупрозрачните" пазари на имоти, като заема 50-то място в класацията. През 2014 г. страната ни беше на 66-то място в групата на пазарите с ниска прозрачност.

Като цяло групата, в която попадаме – на полупрозрачните пазари, отбелязва най-голямо подобрение през миналата година, отбелязва се в доклада на компаниите. Освен България в тази група са се придвижили още Словения и Сърбия.

Най-голямо подобрение на българския пазар експертите отчитат при качеството и честотата на пазарните оценки и пазарните данни.

Великобритания оглавява тазгодишната класация като най-прозрачен пазар на имоти в света. Второто място е за Австралия, а третото – за Канада. САЩ са на четвърто място, а топ 10 се допълва от Франция, Нова Зеландия, Холандия, Ирландия, Германия, която попада за първи път в групата на силно прозрачните пазари на имоти, и Финландия.

В групата на прозрачните пазари попадат предимно европейски държави като Швейцария, Белгия, Швеция, Полша, Италия, Испания, Португалия, Словакия и други. В тази група са още зрелите пазари на имоти в Азия - Хонконг, Сингапур, Япония, Тайван, както и Малайзия.

В групата на полупрозрачните пазари попадат и съседните ни Гърция и Турция, както и Хърватия, Словения, Люксембург и Русия.

На дъното на класацията е Либия, като преди нея са Хондурас, Джибути, Сенегал, Ирак и други държави от Африка и Близкия изток. Единствената европейска държава в тази група е Беларус.

Разкритията на Панамските документи от началото на 2016 г. са засилили натиска за по-голяма прозрачност на глобалния пазар на недвижими имоти и намаляване на корупцията, посочва се в доклада.

Данните на компаниите показват, че десетте най-прозрачни пазари на имоти в света привличат 75% от глобалния обем на инвестициите в бизнес имоти. В тях се намират и повече от половината от 2-те хиляди най-големи публични компании в сектора на имотите.

Регулаторните реформи са от съществено значение за по-нататъшния напредък по отношение прозрачността на глобалните пазари на имоти, посочва се още в доклада. Много правителства предприемат необходимите стъпки, като последните примери са Дубай и Индия. Забелязва се обаче, особено в групата на полупрозрачните пазари, където е класирана и България, забележително разминаване между наличието на регулации и реалното изпълнение, особено в планирането на земеползването, договорите и строителните норми, заключават експертите.

В доклада се казва още, че устойчивостта на околната среда става все по-широко разпространена тема в сектора на имотите. Темпът на напредък в създаването на нови инструменти и разпоредби за устойчивост обаче е бавен. В това отношение Франция постига най-добри резултати в световен мащаб, както и Япония, Австралия и Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
pepince
преди 7 години
Хайде бе Аврамчо, продаде ли Хапартамента, който предлагаш от 2005г ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Докажи че си прозрачен като обясниш дали продаде апартамента, който предлагаш от 2005г до днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
skeptika
преди 7 години
Българският пазар на имоти става все по-прозрачен**********ние не искаме Прозрачност...........искаме Евтиния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
skeptika
преди 7 години
Българският пазар на имоти става все по-прозрачен**********ние не искаме Прозрачност...........искаме Евтиния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още