IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната сила на три азиатски технологични гиганта

Примерите за сътрудничеството и взаимната зависимост на SoftBank, Alibaba и Foxconn са десетки, и не само в Азия

12:51 | 08.03.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма, Тери Гоу и Масайоши Сон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма, Тери Гоу и Масайоши Сон. Снимка: Архив Ройтерс

За момента американският президент Доналд Тръмп е в обтегнати отношения със Силициевата долина, но три технологични гиганта от изток пристигат с дарове, които американският президент търси: инвестиции, работни места и заводи, разказва Financial Times.

Тримата лидери представят три от най-големите технологични групи в Азия: Масайоши (Маса) Сон е основател на японската SoftBank, а Джак Ма на Alibaba. Тери Гоу от Foxconn, който миналата година е произвел хардуер за Apple на стойност 75 млрд. долара, все още не се е срещал с Тръмп на живо, но обмисля създаването на завод в САЩ.

Общо пазарната капитализация на трите компании е около 400 млрд. долара, като са отговорни и за над 1,1 млн. работни места. Те представляват вертикално интегриран пакет от умения, които започват от заводите на Foxconn и продължават с управлението на големи данни (Alibaba) и инвестиции (SoftBank).

Компаниите имат и общи инвестиции, съвместни проекти и лични отношения, които увеличават силата си, разширявайки се на глобално ниво.

С плановете си за американския пазар, освен части за iPhone, Foxconn иска да засили глобалния си бранд, продавайки повече продукти на Sharp в Америка.

SoftBank, която обеща инвестиция за 50 млрд. долара и създаването на 50 хил. американски работни места, е в търсене на нови сделки, за да засили американския си доставчик на безжичен интернет Sprint.

А Alibaba цели да привлече повече американски търговци към платформите си за електронната търговия, продавайки американски стоки в Китай. Джак Ма заяви, че малки щатски компании, продаващи продукти на платформата му, ще добавят 1 млн. нови работни места.

Примерите за сътрудничеството и взаимната зависимост на триото са много. Foxconn, вписана в Тайван като Hon Hai, миналата седмица пое контрола над азиатския технологичен фонд на SoftBank, плащайки 600 млн. долара за дял от 54,5%. Според анализаторите това е поредното доказателство за доверието между Сон и Гоу.

Сон има и скрито участие при придобиването за 3,5 млрд. долара на Sharp от Foxconn миналата година, помагайки за уреждането на срещи с кредиторите на Sharp и описвайки Гоу като „истински приятел“.

Foxconn подкрепя и технологичния фонд за 100 млрд. долара на SoftBank, който ще бъде стартиран скоро, съвместно с държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Apple и производителя на чипове Qualcomm.

Връзките между Alibaba и SoftBank също са силни, без съмнение подкрепени от ранната инвестиция за 20 млн. евро на SoftBank в китайската компания, която днес струва милиарди.

Сон сега е в борда на директорите на Alibaba, а заедно с Ма инвестират в китайския конкурент на Uber – Didi Chuxing, и в индийския онлайн търговец на дребно Snapdeal. На лично ниво двамата имат инвестиции и в Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
пак разсмиваш .... точно пък в тая област колко хляб има да изядът още :):)към момента над 90% от иновациите идват от омразната ти Америка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Колко отдалеч са тръгнали азиатците да колонизират Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още