IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква прегледът на активите във финансовия сектор да приключи до края на годината

Комисията препоръчва въвеждането на адекватен механизъм за определяне на минималната заплата и подобряване на данъчните приходи у нас

16:23 | 18.05.16 г. 6
ЕК очаква прегледът на активите във финансовия сектор да приключи до края на годината

Прегледът на активите на банките, застрахователните компании и пенсионните дружества в България и последващите стрес тестове трябва да са готови до 2016 г. Това препоръчва Европейската комисия на страната ни като част от процедурата Европейски семестър. Препоръките са публикувани на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Европейският семестър е сравнително нова процедура за Европейския съюз (ЕС), която започна да се изпълнява заради кризата. Целта е ранно да се идентифицират икономическите дисбаланси в страните от блока и да се предприемат навременни мерки за корекция, в противен случай може да се стигне и до санкции.

В началото на тази година ЕК нареди България в групата на държавите с прекомерни икономически дисбаланси заедно с Италия, Кипър, Португалия, Франция и Хърватия. Едно ниво под тази група са Италия, Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Словения и Швеция.

В момента ЕК не наблюдава за дисбаланси икономиките на Чехия, Дания, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия, Малта и Полша.

Предстои препоръките да бъдат одобрени от Съвета на финансовите министри на държавите от ЕС, който ще се състои в средата на юни и от Съвета на ЕС в края на следващия месец.

Другите препоръки към България

В областта на фискалната политика Комисията препоръчва на правителството да продължи консолидационните усилия за постигане на съобразена с икономическия цикъл корекция на структурния дефицит от 0,5% от БВП през 2016 г. и 2017 г. с оглед достигане на средносрочната бюджетна цел. Отново е поставен акцент върху подобряването на събираемостта на данъчните приходи и борбата със сивата икономика, включително с недекларираната заетост.

В областта на заетостта Комисията засилва социалния аспект в препоръката, като интегрира социалните услуги с активните политики на пазара на труда. Фокусът продължава да е върху дългосрочно безработните, групите в неравностойно положение и младежите, които нито учат, нито работят. Препоръчва се отново установяването на механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и повишаването на ефективността в здравеопазването.

За първи път тази година ЕК идентифицира като предизвикателство и повишаването на обхвата и адекватността на гарантирания минимален доход.

Запазва се препоръката в областта на регулаторната рамка по несъстоятелността.

Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Е, ще бъде спокойно още известно време. Докато хората позабравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Няма да има драми при прегледът на активите във финансовия сектор! След рухването на пирамидата на Цецо Василев - Фараона, слава Богу всичко е спокойно в този сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
и математиката ти е слаба ... :):) кой те е учил да събираш така проценти ? на позитано ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
2 500 000 бълг.граждани с доход под 296лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/е нарушение на Констититуцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 В доклада на Европ.парламент пише ,че България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 Казано иначе България може да има бюджетни излишъци и 5-6% ръст на БВП ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ но кражбите са много и водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Една лека корекция за ръста в ППС: към 2015 г. процентът вече около 50%, което прави ръст от 9% за девет години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Това, което пропуска да отбележи ЕК, а е най-съществено, че за 9 години членство БВП/човек у нас, сравнено със средното за ЕС(28), е нараснал от 16 на 21% в номинално изражение и от 41 на 47% изразено в ППС. Ако в ЕС е генерира малко по-висок от сегашния ръст, а ние продължим да имаме 2-3%, на практика показателите ще показват, че вместо да се приближаваме, ще се отдалечаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още