IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как областите в България се възстановяват от кризата?

До края на 2012 г. две трети от областите не успяват да възстановяват икономиките си

07:35 | 30.08.15 г. 22
Как областите в България се възстановяват от кризата?

Българската икономика пострада сериозно от световната икономическа и финансова криза, като ефектът се усети през цялата 2009 г., когато икономиката реално се сви с 5%. Последва бавно възстановяване, като едва през 2014 г. БВП в постоянни цени (2010 г.) успя да достигне предкризисното си ниво. На фона на бавното възстановяване на национално ниво е интересно да се види как протича процесът на областно ниво. Това се казва в анализ на Ангел Яначков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Икономистът информира, че данните за БВП на областно ниво се публикуват с около 2-годишно закъснение след данните на национално ниво, а и поради липсата на регионални дефлатори (ценови индекси) областните данни са само в номинално изражение.

С цел да се изследва процесът на възстановяване на областните икономики след кризата през 2009 г. е използван имплицитният БВП дефлатор на национално ниво. Имплицитният БВП дефлатор, от своя страна, е изчислен като ценови индекс на база номиналните и реалните данни за БВП на национално ниво.

На база на номиналните данни за БВП на областно ниво и имплицитния БВП дефлатор на национално ниво той е изчислил реални темпове на растеж на областно ниво и съответно – областни БВП серии за периода 2008-2012 г. в постоянни цени (по цени за 2007 г.).

Ето и резултатите:

До края на 2012 година от 28-те области в страната 19, или две трети, не успяват да възстановяват икономиките си до нивата на реалното съвкупно производство преди кризата през 2008 г. Най-изразен спад в сравнение с 2008 година отчитат областите Перник (54%), Видин (22%), Силистра (20%), Кюстендил (18%) и Смолян (17%), т. е. това са областите, които към 2012 г. са най-изостанали в процеса на възстановяване от кризата.

На другият полюс са пет области, които успяват да се възстановяват от кризата още на следващата година - през 2010-та. Вътре в тази група обаче има сериозни различия в темповете на възстановяване, което налага групирането на тези области в две подгрупи:

Убедително възстановили се – тук попадат единствено областите София (град) и Ямбол, които имат слаб, но убедителен ръст на реалния БВП в периода 2010-2012 г. Към 2012 г. БВП в постоянни цени от 2007 г. е по-висок от предкризисното си ниво през 2008 г., макар и София (град) да бележи леко свиване на икономиката си в реално изражение през 2012 г.;

Неубедително възстановили се – областите Пазарджик, Велико Търново и Добрич. Тези три области достигат стойността на вътрешния си продукт преди кризата още през 2010 г., но през 2011 година отчитат нов спад. И трите области бележат лек ръст на икономиките си през 2012 година, но все още реалният им БВП остава под нивата от 2008 г.

Област Разград възвръща предкризисното си ниво на реално брутно производство през 2012 година.

Съвкупното производство не се повлиява негативно от кризата в три области – Софийска област, Пловдив и Стара Загора. Област Стара Загора, отчита спад през 2011 година с близо 5%, но към 2012 г. нейният реален БВП е над нивата от 2008 г. Останалите две области – София и Пловдив - имат непрекъснат положителен тренд на БВП за периода на и след кризата (2009-2012 г.), като Софийска област (да не се бърка със столицата) е шампион по икономически растеж в периода между 2009 и 2012 г. – нейното БВП в реално изражение през 2012 г. е с 40% по-високо от нивото през 2008 г.

Любопитно е да се спомене, че нито една област не възвръща нивата на вътрешния си продукт отпреди кризата през 2011 година. Като само областите Ямбол, София (област), София (град) и Пловдив продължават ръста си от предходните години.

Като цяло, процесът на възстановяване от кризата протича бавно и трудно на областно ниво. По-голямата част от страната е засегната от кризата, като единствените изключения са в Южна България - Софийска област, Пловдив и Стара Загора. Тези три области не отчитат свиване на брутния си вътрешен продукт през 2009 г. и бележат икономическа експанзия в периода 2009-2012 г. Това вероятно спомага и за по-бързото възстановяване на трудовите пазари в Южна България след кризата.

В същото време, прави впечатление, че някои от традиционно по-слабо развитите области в страната като Силистра, Видин, Смолян, Кюстендил и Ловеч поемат и най-тежкия удар от кризата. При тях БВП към 2012 г. е с над 15% по-ниско от предкризисното си ниво, като за някои от тези области спадът надхвърля 20% (областите Видин и Силистра).

В тези области структурните слабости вероятно са подсилили отрицателните ефекти от кризата. Силният спад на местната икономика пък подхранва негативните демографски процеси в тези области, които така или иначе се характеризират с едни от най-неблагоприятните демографски тенденции в страната. Икономическата рецесия подтиква местното население към изселване, което води до спад на хората във фертилна и работоспособна възраст, рязко намаление на раждаемостта, силно влошаване на естествения прираст и липса на инвестиции поради недостиг на (подходяща) работна ръка.

Няколко области (основно в Северна България) отдавна са влезли в този омагьосан кръг и кризата през 2009 г. допълнително задълбочи техните социално-икономически проблеми.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 32 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Сега сме 2015 !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 2
Isumu
преди 8 години
С тази разлика че Хемус няма да бъде завършена близките 10 години ....поне до следващият програмен период, след 2022. А и може би и след това, предвид факта че този период е последния, поне според Еврокомисията, в който се отделят пари за автомобилен транспорт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Когато умните хора говориха, стимулираха и въпреки всички нелепи и *** атаки от сорта "асфалта не се яде",довършиха магистрала "Тракия"глупаците не спряха. Е, сега на картата хубаво се вижда какво значи съвременната инфраструктура за икономиката на една страна. Когато довършат и "Хемус" и северна България ще се вдигне. Ще се увеличат инвестициите от вън, а и месните предприемачи ще се обърнат към тази част на държавата, защото доставката на стоки, материали, транспортирането на готова продукция и придвижването на работна ръка ще става мнота по бързо и удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 43 rate down comment 6
Isumu
преди 8 години
Не виждаш ли че важното е София и Пловдив да се доволни, сити и щастливи? Останалите са дадени под нож и толкова! От 25 години в тази страна си тече бавен и систематичен геноцид! Идеята в най-общи линии е повечето хора да се съберат в София и тракийско, да има хляб, магистрали и зрелища, а през това време се унищожава с мека ръка всичко останало! Лошото е че повечето спите в този лепкав сън на заблуждението и изходите от този срив с годините стават все по-малко! Но спокойно, не се притеснявайте, тихо, мирно, работете си, плащайте си данъците! На есен нови забавни шоута ще пуснат по телевизиите, нови концерти ще има, нови театрални изпълнения в Народното събрание на театралите ще ви радват! Спокойно, не се тревожете, всичко ще е наред >:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 37 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Не смятате ли, че би било добре общините или да речем областите да имат право да определят в определени граници ДДС, имотни и корпоративни такси. Мисля , че и идеята за различна данъчна ставка за личните доходи в различните райони е добра.Това може да раздвижи конкурентността между различните райони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 42 rate down comment 0
data
преди 8 години
това са им приходите на общините (в големите градове се свърта някой лев ) обаче държавата яко им е нашила разходи и те реално няма как да вържат бюджета . Единици са градовете дето са на + . Всички останали клечат при мин фина ( политическата централа ) да просят . Кви самооправления и глупости . Както е казал класика : "мое да решава тоя който има пари бе ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
между другото и сега има редица данъчни облекчения, за който иска да прави бизнес в малки населени места, ама не виждам да са се разцепили от фабрики във Видин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 39 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
остави начините на плащане. Не, че не си прав за него, но не това коментираме. Няма никакъв проблем министерството на енергетиката да иде във Видин примерно. Няма проблем да имаш министерство в Пловдив. На софиянци няма да им хареса, но това е друга тема. И генерално бъркаш, ако смяташ, че 500 работни места с по 1000 лв заплата няма да имат значение за град като Козлодуй, Севлиево или нещо от тоя тип.Относно минималното почасово заплащане по райони...не виждам как ще помогне за съживяването на северозападна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Споменах, че са нужни и други стимули. Но аз смятам, че с предложената от мен схема за формиране на МРЗ, ще се стимулират инвестициите в малките населени места. Ако да речем, както е в момента, средната заплата е 885 лв., 40 % от тези 885 лв са точно 354 лв. Това може да е мин. заплата във Видин, Силистра и т.н. Докато в София например, 60 % от 885 лв са 531 лв. Виждаш разликата е около 180 лв. Представи си имаш 100 работници на мин. заплащане. В София на един ще трябва да даваш 531 лв, във Видин - 354 лв. 100 работници по 180 лв месечно е 18 000 лв. Годишно 216 000 лв. Аз бих си помислил дали да не заменя София с Видин, ако мога да си спестя тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 2
xa3apm
преди 8 години
Минималното заплащане, си е минимално заплащане. Това няма да помогне по никакъв начин, по-скоро ще увеличи мизерните заплати на хората и и тяхната експлоатация от страна на работодаделите. Разликата в доходите (не минималните) между София град и останалата част от страната е много голяма, например в сферата, в която работя повече от 50%. Нужни са други стимули, като например - инфраструктура и транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още