IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви политики могат да помогнат в борбата с бедността?

Обсъждането на темата за бедността не може да се изчерпва с дискусия за административното повишаване на доходите, обезщетенията и помощите, посочват от ИПИ

13:25 | 06.03.16 г. 15
Какви политики могат да помогнат в борбата с бедността?

В България се наблюдава относителна устойчивост в нивата на бедността и неравенството. В последните 5-6 години не настъпват големи промени въпреки ефектите от тежката икономическа криза в този период. Това отново показва, че факторите са структурни и дълбоко вкоренени в обществото ни, а качествената промяна ще бъде голямо предизвикателство. Борбата с бедността не може да бъде просто омекотяване на нейните последствия, а трябва да се фокусира върху факторите, които я възпроизвеждат, сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Регионалният поглед към бедността също разкрива големи различия, които следва да се вземат под внимание както при открояването на факторите, генериращи бедност, така и при провеждането на политики. Прави впечатление, че областите с по-добри икономически показатели (заетост и доходи) са обикновено и такива с по-ниски нива на подоходното неравенство или на относителната бедност. Голямата част от бедността е фокусирана в слабо населените места, което също трябва да бъде отчетено.  

Рисковите групи

Подлагането на бедността на различни разрези позволява открояването на ключовите рискови групи, които са най-застрашени от бедност, в т.ч. и от дълбока бедност. Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните. Те са част от работоспособното население, но не успяват да се реализират на пазара на труда и са в риск да попаднат в дълбока бедност. Работещите бедни, макар и да са сериозно предизвикателство, са далеч по-малко рискови и в общия случай не са в дълбока бедност.

Възрастните хора и пенсионери също допринасят чувствително за нивата на бедност в страната. Проблемите на пенсионната система са от водещо значение за бедността при възрастните хора. Смесването на социалната и осигурителната системи на практика не позволява да се провежда адекватна политика спрямо най-рисковите групи сред възрастните. Разликите между мъжете и жените в тази група са много големи, но това по всичко личи не рефлектира върху съответните държавни политики.

Бедността сред децата също е водеща, като немалка част от нея се формира в семейства с един родител или в многодетни семейства, които често имат малцинствен профил. Тук водещи са проблемите на образователната система и по-конкретно на училищното образование, което не успява да обхване и да предостави адекватни знания и умения на най-уязвимите групи.

От ИПИ ясно открояват откроихме и регионалните различия, които правят профила на бедността в отделните области разнообразен. Големите различия в бедността на регионално ниво спрямо националната линия на бедността, както и различните фактори, които усилват бедността в отделните райони, предполагат политики, които взимат под внимание тези разлики. Този извод е особено важен що се касае до политика на пазара на труда и в образованието.

На практика, ако 1/5 от населението е в риск от бедност, то половината от тях или един на всеки десет е в риск от дълбока бедност. Именно тази група, която сериозно изостава от средната класа, най-малко се влияе от промените в макроикономическата среда и по същество е изпаднала в дългосрочна и възпроизвеждаща се бедност. Сред най-рисковите групи за изпадане в дълбока бедност са безработните и неактивните, а често - и зависимите от тях деца. Това означава, че дълбоката бедност е концентрирана в работоспособно население, което отново препраща към проблемите на образованието и пазара на труда.

Кривата на доходите

Разбивките на кривата на доходите в страната ясно открояват трите водещи фактора за попадане в бедност - икономическа активностобразование и населено място. Профилът на бедните в страната е силно повлиян от ниското образование (основно, начално или по-ниско) и безработицата. Над половината бедни живеят в селата и малките градове. Неравенството в страната е силно изразено именно между отделни групи, а не в рамките на една и съща група според всеки от горните три фактора. Голямо е например подоходното неравенство между заетите и безработните, между висшистите и необразованите, между населението на областния център и слабо населените места.

Фокусът на публичните политики неизбежно следва да попадне върху факторите за бедност, а не върху фискалните мерки за покриване на "липсващия" доход. Данните категорично показват, че обсъждането на темата за бедността не може да се изчерпва с дискусия за административното повишаване на доходите, обезщетенията и помощите. По-важният разговор би следвало да бъде за образованието и новите работни места. Водеща цел на политиките следва да е пресичането на пътеката от ниско образование към безработица и в крайна сметка – бедност.

Фискалната тежест на бедността, базирана на оценката на самите хора за недостигащия доход в домакинството, за да "вържат двата края", показва, че разходните политики не могат да решат проблемите на бедността. Реформите в областта на образованието и пазара на труда, както и адекватната регионална политика, са без алтернатива за повишаването на доходите. 

Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Решението на проблемът с бедността е ясно - спиране на всякакви помощи за лица, които са работоспособни, но отказват да се трудят, премахване на професията "самотна майка" и заставяне на бащите да поемат издръжката на отрочетата си, смазване на етническият бандитизъм, принудителен труд за тия неща, а парите които сега се пилеят за издръжката им, да бъдат инвестирани в РЕАЛНА ИКОНОМИКА.ИЛИ ще се погледна проблемът в очите и ще се действа адекватно,ИЛИ след още няколко години просто няма да има какво да се спасява !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ...кофите. В журналистическо разследване един такъв каруцар, събиращ пластмаси, каза на журналистът, че си докарва 30-40 лв на ден - значи приемаме - 1 Б на месец, колкото законно работещият Българин... обаче:- Т.нар. "ром" НЕ плаща осигуровки и данъци, защото не работи законно.- Т.нар. "ром" НЕ плаща наем или кредит, защото се е самонастанил в незаконен катун... и никой не смее да го прогони, защото имал "права".- Т.нар. "ром" НЕ плаща ток, вода, отопление... защото се закача към мрежата и пак никой не смее да го пипне, за да не му наруши "правата", а сметката му я плаща Българинът.- Накрая и двамата са заработили еднакво, но Българинът е останал със 150 лв, за да живее, а "дискриминираният ром" с 1000 лв.КОЙ Е БЕДНИЯТ?Същото и за децата - "ромчето" ли е бедно, дето за него професионално самотната му майка взема 300 и повече лв всевъзможни помощи, или Българчето - за което неговата работеща и плащаща данъци и осигуровки майка не получава НИТО СТОТИНКА ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Поредната нагла поръчкова статия, която цели да обясни как работещите бедни Българи трябва да продължават да хрантутят наготово професионалните безработни от т.нар. "малцинственИ групИ" (всички знаем, че става дума за ЕДНО малцинство).КОЙ всъщност е беден в България? Правим едно елементарно сравнение:1 пример. Един Българин, дошъл от провинцията в София, тъй като в неговото населено място безработицата е колосална. Той работи за 1000 лв брутна заплата, но:- Държавата му одира едни 30% (300 кинта) данъци и осигуровки, още преди да си види заплатата, защото работи законно;- Хазяинът (ако е под наем) или бамката (ако е взел дом на кредит) му взема още поне 300 кинта. - После плаща ток, вода, отопление, транспорт до работното място - защото е Българин в законно жилище и НЕ МОЖЕ да не си плаща. - След всичко това му остават най-ного 150-200 лв от негавата заработена 1 Б, за да живее.2 пример. Представител на "онеправданото малцинство" се довлича в София, за да обикаля с каруцата по..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Темата е голяма и не може да се изчерпи с един коментар Св.ап.Павел го е казал ''който не иска да работи не трябва и да яде'' тоест въпроса е как да се подържа безработица до 2-3% ,и аз мога да е подържам столетия напредИкономич.отдел на ООН каза за 4-дневна раб.седмица преди 1год. но това е за накрая тоест Джон Мейнард Кейнс го е казал през 30-те години на XX век - ''през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила''Факти от САЩ - средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността тоест или трябва да се трудят по 1-2 час на ден или да взимат 10 пъти повече и разминаването се получава заради банкстерите основно - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
А аз смятам, че и вие от ИПИ задавате грешен въпрос, все пак защо мислите, че обществото изобщо иска да се бори с някаква бедност? Не е ли това по важния въпрос, какво общество искаме да градим, а не какви мерки ще прилагаме, за да градим нещо, но неизвестно какво и с какви средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
България неизменно заема челно място сред страните членки в класацията по енергиен интензитет... страната ни употребява най-много енергийни ресурси за произвеждането на единица брутен вътрешен продукт'' - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/#ixzz4291pimCVКонкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 8 Просто казано не може магазинерка в немска верига магазина да взима 6 пъти повече от българската в същата верига магазини и затова няма да останат хора във България Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна съответно 45% и 22-23%Ето графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false БВП на един зает в Германия е 2,2 пъти повече а минималната заплата е 8,5 евро на час тоест 8 пъти повече от нашата а Румъния има по-малък БВП а мин.заплата е по-голяма от нашата ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Темата е голяма и естествено не може да има ***.повишаване на мин.раб.заплата и има държ.орган НСИ е дал необходимите пари за физическо оцеляване - 296лв. на месец И ФАКТИТЕ СА СТРЯСКАЩИ - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/Тоест от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447Първо Конституцията и после може да поговорим за неолиберализма и ''лошата'' държава За иконом.гледна точка е малко дълго и иконом. на МВФ го казаха '' ''увеличаването с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа''- http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ Обяснил съм и за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тебе колко пъти са те банвали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
DutyFree
преди 8 години
в Русия съм, Русия съм..... смешен червен баннат ***..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още