IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде тече "Южен поток"?

Проектът e крайно безсмислен от стопанска и геополитическа гледна точка, смята Красен Станчев

08:40 | 06.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде тече "Южен поток"?

Покрай обявеното от президента на Руската Федерация пренасочване на "Южен поток" у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: този проект тече надолу не само на картата, но e крайно безсмислен от стопанска и дори геополитическа гледна точка. Проектът е такъв по замисъл. А замисълът му се гради на грешни предположения и международно вредни цели. Това се казва в анализ на Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Основната идея бе да се постигнат две политически предимства: да бъде неутрализирана Украйна като транзит към Европа (като с това "кранчето" в ръцете на ГАЗПРОМ се превърне в единствен и лесно управляем лост за манипулиране на страната) и, второ, да се постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия.

На тези, които не знаят, ще кажа, че между 2002 и 2012 г. тази зависимост спада почти с 1/3 - от 45,2% на 32%. Само за България и още четири страни (Балтийските плюс Словакия) тя е над 94% за същия период.

За да се осъществи този замисъл има едно просто условие: газопроводът да бъде собственост на ГАЗПРОМ и други възможни доставчици да нямат достъп до него.

На пръв поглед това е разумна стратегия, защото при такъв достъп се намаляват разходите за добив и пренос на природен газ от местни и алтернативни източници - независимо дали конвенционален или от шисти (между другото Румъния при 35% зависимост усилено разработва такива алтернативи и осигурява достъп до съществуващата инфраструктура).

Ако няма монопол на ГАЗПРОМ, независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна (в Словакия изграждането на нова тръба, която позволява такива доставки, е вече на привършване). За да се увеличи зависимостта на Европа, ГАЗПРОМ трябва да контролира количествата природен газ, тарифите за транзит и цените на едро, а без изключителна собственост (т.е. изключване на други доставчици) върху тръбата това няма как да се получи.

Общата предпоставка за осъществяване на тези три привидни рационалности е, че в ЕС някои страни (т.е. отделни политици и фирми) ще бъдат толкова мотивирани, че ще променят принципите на общата юрисдикция и нейната териториална цялост. (Какъвто опит бе направен в България от двама народни представители от БСП.)

Трябва да си доста наивен или глупав, за да вярваш, че такава перспектива на нарушение на управлението на закона е възможна, пък камо ли вероятна, е заключението на анализатора.

Повече за "Южен поток" - във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
кой са тези доставчици бе *** ? я ми кажи два доставчика че аз не се сещам? Я прочети новините да видиш Украйна която е практически в война с Русия защо отново купува от кръвният си враг а не от други доставчици ? Защото си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
"...Ако няма монопол на ГАЗПРОМ, независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна.." И не само това- И БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА ПО ТРЪБАТА НА ЮЖЕН ПОТОК И НЕРУСКИ ГАЗ- НАПР. АЗЕРСКИ, КИПЪРСКИ, ИЗРАЕЛСКИ КАКТО И ЩЕ МОЖЕ ДА ПРАЩА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС СВОЙ ГАЗ- Т.Е. ЩЕ МОЖЕ ДА ТЪРГУВА С НЕГО! ЕТО- ТОВА НЕ ИСКАТ РУСНАЦИТЕ и за това се запъват като магаре на мост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Абе явно когато тече към и през България не е добре работата....http://computersbgn.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
А как задължат обикновено? По твойта логика, как изобщо биха задължили някого да пуска газ вместо студена вода например? Кое ти дава гаранция, че ако друг е собственик на тръбите, той ще пуска друг газ освен на газпром например? Изобщо отде знаеш че половината разходи са за нас? Да не си виждал договора за разлика от премиера? И дали ще били напълнели тръбата - ами ако има клиенти ще я пълнят, ако няма - ще стои празна, така е в търговията. А ако е толкова неизгоден договора, защо сме го подписвали? Няма ли затвор за измяна на държавните интереси? Сега за да защитим американските интереси на балканите погазваме собствените си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
с твойте пари от данъци Бойко ще лети до Брюксел за да се целува с Дол и Шулц и да си говорят колко са спечелили като са отказали Русия тръбата да минава през България и да имитират че са много загрижени за България и да обещават милиарди евро субсиди който ще се усвояват не от тебе а от дъщерните фирми на партия ГЕРБ,ДПС ,РБ и ПФ . Да ви е честита новта четворна коалиция за която ще турцизира и *** България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Интересно защо северен поток не беше построен по европеиски правила и нямаше проблем с построяването му всичко беше по европеиските правила и Европа не се притесняваше от влиянието на Русия ? А изведнъж южен поток поток стана непотребен ние се оказахме в голяма опастност от зависимоста на Русия , оказа се Русия може да ни рекетира а северен поток си работи и работи Германия Франция Белгия Холандия Полша помпят и помпят газ но се указва че те не са зависими от Русия? Е докога ше бъдат тези двойни стандарти в тоя еврошвестерски съюз ! След 8 години в редовете на ЕС българия продължава да бъде най беднта страна дори и в Африка. Скоро самата България ще бъде поделена на две части европеиска и източна ще оставил дупелизците Бойко Плевньо Кунева и Симеонов да лижат задниците на еврогеиците а ние ще се отцепим и ще излезем от противният евро-швестерски съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Хвала на такива Българи като Красен Станчев! Един ден на него, Плювналиев, Борисов, Радан Кънев, Кукунева, Огнян Минчев, Иво Инджев и много други борци срещу руския ботуш, признателният български народ ще вдига паметни бюстове по паркове и площади около монументите на Ердоган из целия признателен халифат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Не бе тука всеки казва,че Русия щяла да фалира, аз поствам ей тва тука 20 пъти и тва е елементарна сметка, но хората продължават да си мислят,че ше фалирали разбираш ли ...234 mlrd.http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/russiaInternational Reserves of the Russian Federation - 418,880 млрд.http://***.cbr.ru/eng/hd_base/?PrtId=mrrf_mе как ше фалира държава с положителен баланс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Красен Станчев твърде неумело защищава сребърниците които получава от зад океана. Първо, приказките му че Русия се ехванала като удавник за сламка за да запази монопола си са или за наивници , или за неимформирани. Защо? Защото Русия предлага на пазара най евтиния природен газ от всички останали , т е не се е възползуваха от монополното си положение на пазара. Второ, Русия няма никакви задължение към Третия европакет, който не е нищо повече от правила на една икономическа структура и именно за това тези правила не действуват когато става въпрос за Германия! Трето, сега искаме или не ще трябва сами да си построим газопроводи до Турция, или просто да плащаме два пъти по висока цена за газ от Катар и евентуално от САЩ. Това е резултатът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
troika
преди 9 години
Кажи тогава, как ще задължиш Газпром да пуска по тръбата и друг газ освен неговия? То даже договора не може да видим какво пише в него. Никаква прозрачност. Но половината разходи за нас - 1,8 млрд. евро. Кога ще ги избием тези пари? И няна как да знаем дали ще натоварят тръбата. Дали поне 50 милиона ще изкараме на година. Всичко зависи от Газпром. Иначе, ако Газпром искаше да си строи сама за своя сметка и да ни дава пари за наем, аз съм за! Риска си е техен. Не е с моите пари от данъци. Още една една възможност за България да има газ. Ама не по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още