IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Данък „вредни храни“ отклонява общественото внимание от други теми

Идеята е като риалити предаване, смята анализаторът

08:30 | 25.10.15 г. 8
П. Ганев: Данък „вредни храни“ отклонява общественото внимание от други теми

Вече повече от два месеца в общественото пространство усилено се коментира идеята за въвеждането на данък "вредни храни". Идеята е достатъчно глуповата, та голяма част от икономистите дори не се захванаха с нея, пише в свой анализ икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тикането на темата преден план обаче според него я направи непреодолима. През последните дни идеята беше официално представена и нормално, вече всички говорят за нея. Усещането за кьорфишек обаче е изключително силно. Какви са характеристиките на един качествен фискален кьорфишек, пита анализаторът.

И отговаря: идеята трябва да бъде интересна и изключително достъпна - практически всеки човек трябва да е в състояние да я коментира, тоест да се насочи енергията на максимално много хора в погрешната посока. Облагането на вредните храни по думите му е като риалити предаване - може да се говори за него от широка маса хора до припадък.

Идеята трябва да бъде предложена/подкрепена от член на правителството, но не от решаващия фактор - общественият дневен ред у нас се задава от правителството и кьорфишеците са негов прерогатив. Данък "вредни храни" се пропагандира активно от здравния министър, като беше представен в комплект със спортния министър. В същото време финансовият министър е тих или избягва да заема категорична позиция по темата.

Темата да е наситена с популизъм - мъглата около идеята позволява да се изтъкват положителни ефекти и да се пренебрегват негативни такива. Така е и с данък "вредни храни" - пропагандира се ограничаване на нездравословното хранене и повече пари за спортни площадки, като второто е ключово за пробутването на подобна идея в обществото.

Аргументът е, че дори и хората да не харесват тази здравна политика, то те ще получат компенсация - в случая спортни площадки. Не може да имаш добро сърце и да защитаваш някакъв си чипс, вместо да подкрепиш строежа на игрища за децата.

Това са ключовите  характеристики на кьорфишека в икономическата, в случая - фискалната политика. Разбира се, качественият кьорфишек има поне още два важни момента. Първият е, че трябва да е във важен момент, тоест да отклони общественото внимание от други теми.

Детайли около идеята например бяха представени само няколко дни преди изборите и преди внасянето на бюджета за следващата година. В последния подобен данък едва ли е заложен. Но дали не е заложено нещо друго, което има отношение към бюджета за тази година? Това ще стане ясно само часове след изборите в неделя.

Вторият ключов момент е, че качественият кьорфишек, освен да се изстреля в много важен момент, трябва по своята същност да дава повече власт на политиците.

Ако случайно вземе, че мине, то бюрократите са повече от доволни - получават хем власт да манипулират пазара на храни, хем свеж ресурс за едни или други харчове. Водещото в случая обаче е противопоставянето между управници и данъкоплатци да е в полето на кьорфишека, а не там, където е наистина важно - например в разходната част на бюджета за тази година или в предвиждания дефицит за следващата, смята анализаторът.

***

Проект на Закон за данък обществено здраве отскоро е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 8 години
на ганев му се заплаща от топ милиардерите чрез тяхните нон проф организации да говори против всякакви данъци!тва му е бизнеса на човека бене го слущайте просто - той е просто един религиозен пастор - бранител на хипер богатаяките интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
doc
преди 8 години
avtorat e absoliutno prav che tova e poredniat kiorfishek...za sajalenie obache,toi moje da se prevarne i v realnost...i eto ti porednata prachka v racete na maloumnata i korumpirana administracia...saotvetno pak porednata prachka v koleloto na biznesa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Аналогията с конете е неуместна, защото храносмилателната им система е различна и изобщо има много примери за храни, които са вредни за един вид, но са полезни за друг.За увеличаването на административната тежест съм съгласен, но както се казва в статията, този данък едва ли ще бъде въведен - целта на предложението е да симулира загриженост към здравето на народа и да отвлече вниманието от други по-неудобни за управляващите теми. Не мога да не забележа, че най-неадекватните предложения напоследък идват от здравния и социалния министър.Ако говорим за "вредните" храни - те са вредни само когато се приемат в прекалено големи количества, тъй че основният проблем явно е преяждането и твърде еднообразната диета. Затова логичното решение е да се намали консумацията, като ДДС-то на всички храни се увеличи на 100%. Е, някои хора може да пукнат от глад, но останалите ще са здрави и силни. За тези, които не разбират черния хумор, трябва да поясня че се шегувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Административната тежест от всеки закон, който пишат го плащат хората, не го плащат марсианците.А работещите бедни си нямат на идея как работи икономиката и не протестират когато всяка година размера на законодателството нараства.Купищата излишни закони създава работни места за адвокати, счетоводители, данъчни консултанти, специалисти по здравна медицина и т.н., които нищо не произвеждат, само се борят с бюрократичните глупости, създадени от законодателите. Ако се редуцира размера за законодателството много от тези хора ще се наложи да работят истинска работа и да има някаква полза от труда им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Този закон ще доведе до утежняване на административната тежест. Ще се налага хората вместо да си гледат работата да четат закона и да го прилагат - да проверяват всеки един продукт, който произвеждат дали е вреден и какъв данък да му бъде начислен, да анализират дали е възможно с лека промяна в рецептата да заобиколят закона (да не се дължи данък за да може цената на продукта за крайния клиент да е конкурентна) и т.н.А работещите бедни все така ще продължават да ядат конски дози захар и продукти от зърна (т. нар. високовъглехидратна диета, която е доказано, че е вредна).Обърнете внимание, че брашното и захарта няма да се облагат - работещите бедни ще могат да си ги купят без допълнително облагане с данък вредни храни и у дома ще могат да си забъркат храни, които са смъртоносни за конете (хората изкарват няколко десетилетия на високовъглехидратна диета преди да пукнат).Питайте някой разбиращ от коне какво става когато конят преяде със зърна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още