IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социална помощ ли е минималната работна заплата?

Увеличаването на минималното възнаграждение по предложената формула ще изхвърля все повече и повече хора от пазара на труда, според ИПИ

08:50 | 25.07.15 г. 14
Социална помощ ли е минималната работна заплата?

Държавата вече официално призна, че минималната работна заплата (МРЗ) всъщност е социална помощ, въпреки че се плаща от работодателите. В момента се обсъжда проектопостановление на Министерски съвет, в което е записано, че МРЗ ще трябва да е между 35 и 55% от средната работна заплата за страната (СРЗ). Точният ѝ размер пък ще се определя на базата на инфлацията и линията на бедност.

Това предложение не е ново. През 2013 г. тогавашният социален министър Хасан Адемов опита да наложи тази методика за изчисляване на МРЗ, а от години синдикатите настояват за повишаване на МРЗ до 50% от СРЗ.  

Към 2014 г. МРЗ е 41% от СРЗ, което е съизмеримо с нивото в ЕС, като в 28-те държави членки няма държава, в която това отношение да достига 55%. Ако разгледаме данните по области, се вижда, че в повечето области това съотношение превишава 50%, като във Видин дори МРЗ достига 60% от СРЗ, което е пагубно за нискоквалифицираните и допълнително повишава безработицата в областта.

Нещо повече, увеличаването на МРЗ избутва изкуствено и СРЗ нагоре, което пък по предложената формула ще наложи ново повишаване на МРЗ и този процес ще се повтаря отново и отново по една спирала, която ще изхвърля все повече и повече хора от пазара на труда, пише Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Отпадането на нискоквалифицираните от заетост, които са болшинството от тези, които получават най-ниски заплати, пък ще доведе до допълнително повишаване на СРЗ (какъвто беше случаят в началото на кризата), тъй като тя се изчислява само за работещите, и съответно също ще служи като аргумент за по-нататъшно административно увеличаване на МРЗ.

Порочната спирала на повишаване на МРЗ (която, между другото, се налага и без да е приета каквато и да е формула) ще се засили от изпреварващия ръст на МРЗ над този на производителността на труда и съответно – на ръста в добавената стойност, която може да произведе работникът. Именно тук е признанието на правителството, че МРЗ е социална помощ.

Предложението предвижда, че МРЗ ще зависи от инфлацията и линията на бедността, но не и от показатели, които действително отразяват принадената стойност на труда, като производителността му. Докато производителността на труда не се повишава с подобен темп, няма как да се очаква, че ще има кой да плаща за труд повече, отколкото този труд му носи.

В България производителността на труда (5 евро на изработен час) остава най-ниската в ЕС – 7 пъти по-ниска от средното за съюза и точно 14 пъти по-ниска от първенеца Норвегия. За периода 2008-2014 г. производителността се повишава с едва 15%, въпреки ниската база, докато МРЗ нараства с 64% за същия период (със 73%, ако прибавим последната промяна от средата на 2015 година). За сравнение, в ЕС ръстът на МРЗ за съшия период е 25%, или три пъти по-малък. Несъответствието е повече от очевидно. От работодателите се иска да плащат все повече и повече, въпреки че ръстът в производството е пет пъти по-бавен.

Това води до огромно набъбване за разходите за труд. Именно България е страната с най-висок ръст на разходите за труд в ЕС – 46% за периода 2008-2014 г. при 14% среден ръст в ЕС. Естествено, част от този ръст може да се очаква заради ниската изходна база, но така или иначе разликата се стопява много бързо.

Основната причина обаче е именно административното повишаване на разходите за труд – както чрез големите скокове на МРЗ, така и чрез постоянното повишаване на минималните осигурителни праговете (подобно нещо в ЕС няма), които на практика също могат да се възприемат като МРЗ по квалификационни групи и икономически дейности.    

Множество изследвания показват, че по-високата МРЗ води до по-висока безработица и до по-бавно откриване на нови работни места. Наскоро и ИПИ публикува анализ, който приведе ясни иконометрични доказателства, че нивото на МРЗ се отразява негативно върху заетостта сред най-ниско квалифицираните. Сметката показа, че всяко вдигане на МРЗ със 100 лв. води до загуба на над 25 хиляди работни места сред хората с начално и по-ниско образование (намаление на коефициента на заетост в тази група средно с 1,4 процентни пункта). 

Здравия разум дори подсказва, че правителството не може да разпореди увеличаване на МРЗ до 2000, например, и стотици хиляди хора да не загубят работата си (или да преминат в сивия сектор). Всяко по-ниско повишение има съответния ефект и не е за подценяване, особено предвид огромното натрупване през годините. Работната заплата е заплащане за извършен труд и не трябва да се превръща в социална програма за правителството. Тези, които ще пострадат от подобни мерки, са същите тези, на които популизмът уж се опитва да помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Нашите главоци не могат или не искат да проумеят, че въвеждането на минимална МЕСЕЧНА заплата е вредно за обществото и икономиката. В белите държави са осъзнали, че трябва да се нормира минималното заплащане НА ЧАС. Това решава много проблеми, включително и заплащането на извънреден труд. Отделно, размерът на МРЗ е смешен. За сведение, разходите за 1 бежанец са 1100лв., за 1 затворник са 1300лв., за 1 куче в приют са 300лв., а за един пенсионер 225лв средна пенсия. Минималното часово заплащане у нас е също най-ниското в ЕС и европа и е десетки пъти по-ниско, отколкото в нормалните страни. Каква е причината, сами се досещайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=1pkM6W5z7Yoсистемата смърди като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Лесно може да се види що за ИПИ са тази групичка от "икономисти" ! Чуйте тази лекция наистина публикувална Атанасио ! https://***.youtube.com/watch?v=MJrnTKl-fnA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Май съм объркал клиповете за което моля за извинение! https://***.youtube.com/watch?v=MJrnTKl-fnA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Мдаа хубаво клипче! Добре и простичко обяснено! Ето го тук по достъпно без да се налага допълнително търсене в страницата. :)https://***.youtube.com/watch?v=1pkM6W5z7Yo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Да напомня, че ИПИ е Фондация "Институт за пазарна икономика", финансиран отвън. Та този "институт", подразбира се, че е нАучен, забравя, че българският чорбаджия е алчени ***, парвеню и без протекциите на мафията ще увехне бързо-бързо. Да напомня какво стана в рудник "Ораново", загинаха 4 миньори, работили за заплати от 400 лева, а синчето на собственика кара "Ламборгини" за 800 хилки и пие шампанско от 500 евро бутилката. Това е разбирането за бизнес на българските ***, докопали до чужд ресурс и действащи като хищници, а не като стопани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Защо няма анализ колко е заплатата спрямо производителността на труда, май е доста под средното за ЕС. Тия не им ли ражда акъла, че с тия ниски заплати в България скоро ще останат само държавните чиновници, другите вече се ориентираха към терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
stanislavr
преди 8 години
Защо няма анализ колко е заплатата спрямо производителността на труда, май е доста под средното за ЕС. Тия не им ли ражда акъла, че с тия ниски заплати в България скоро ще останат само държавните чиновници, другите вече се ориентираха към терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП. Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ето едно клипче на проф.Улф за мин.заплати - http://***.dokumentalni.com/?p=3383 ИПИ разбират повече от Съветът на ЕС и ЕК - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/syvetyt-na-es-odobri-preporykite-na-ek-za-bylgarskata-ikonomika-198634/Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още