IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби за еврото след публикувания доклад от ЕЦБ

Пазарът очаква важни доклад за индекса на потребителските цени в САЩ

12:52 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажби за еврото след публикувания доклад от ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин еврото се понижи до най-ниското си ниво за последната седмица, след като във вторник Европейската централна банка публикува доклад, съдържащ плановете за обратно изкупуване на облигации. В същото време доларът спечели позиции спрямо йената на фона на силните икономически новини в САЩ и Азия, които увеличиха апетита за риск сред инвеститорите.

Еврото изгуби позиции, след като във вторник се появи информация от различни достоверни източници, че ЕЦБ обмисля масирано изкупуване на облигации на вторичния пазар. Централните банкери ще вземат финалното си решение за старта на новата програма през декември, а плановете са покупките да започнат в началото на следващата година.

Ако този ход стане реалност, той ще бъде разширение на програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ, която стартира в понеделник. Текущата програма има за цел да осигури достъп до евтино финансиране за бизнеса, надявайки се, че по този начин може да стимулира растежа.

Новата програма на Европейската централна банка за количествени улеснения има за цел да влее средства директно на вторичния пазар като по този начин да намали създалия се с времето лихвен диференциал между Европа и САЩ. Стремежът на банкерите е по този начин да се отслаби допълнително еврото спрямо долара.

Зелените пари поскъпнаха рязко през последните три месеца спрямо останалите основни валути на фона на очакванията, че Федералният резерв ще приключи програмата си за обратно изкупуване на активи по време на срещата през следващата седмица. Централните банкери от САЩ вероятно ще обсъдят и евентуален момент, в който да започне постепенното увеличаване на лихвените проценти.

Очакванията за покачване на лихвите през първата половина на следващата година бяха сведени почти до нулата през последните седмици, тъй като от Фед неколкократно заявиха, че искат да са напълно сигурни, че икономиката на САЩ ще издържи на ограничаването на паричната политика.

По-късно днес ще бъде изнесен важният доклад за индекса на потребителските цени в САЩ. Това е най-точният измерител за нивото на инфлацията в страната. Очакванията са, че през септември инфлацията е останала на нивата от предходния месец при 1,7%. По-слаби от прогнозираните стойности вероятно ще подкопаят сериозно позициите на долара, тъй като ще се увеличат спекулациите, че Федералният резерв може да изчака по-дълго време, преди да започне да увеличава лихвите.

Едно евро се разменя срещу 1,2690 долара, в близост до най-ниските стойности за деня. GBP/USD се намира около 1,6020 и също се намира в близост до дъната за днес. В същото време един долар се разменя около 106,80 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Предимството, което еврото спечели от началото на месеца започна постепенно да изчезва. Възходящата корекция, в която се намираше двойката изглежда е приключила и доларът подновява печалбите си спрямо единната валута.

В случай, че зелените пари продължат да поскъпват, можем да очакваме тест на подкрепата около 1,2600, а след това и дъното от 3 октомври при психологическото ниво от 1,2500. От друга страна, най-близкото ниво на подкрепа за двойката остава около 1,2750.

GBP/USD

Опитът за поскъпване на британската лира беше прекъснат и през днешния ден ставаме свидетели на сериозни разпродажби.

Цената се насочи към тест на психологическото ниво при 1,6000, а в случай, че то бъде пробито, можем да очакваме достигането до дъната при 1,5875 и продължаване на дългосрочния низходящ тренд.

USD/JPY

От началото на седмицата цената гравитира около психологическите 107,00. Низходящата корекция, която се формира от началото на месеца, изглежда е към своя край, след като цената се оттласна от дъното при 105,19.

В случай, че доларът продължи да поскъпва, можем да очакваме тест на подкрепата при 108,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още