IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар отчита нови спадове

Валутата загуби привлекателността си сред пазарните участници преди срещата на Фед и ЯЦБ

11:52 | 20.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар продължи да поевтинява спрямо кошницата от шест основни валути, като през изминалия ден записа спад от 0,28%. Спадът при зелените пари в началото на тази седмица е породен от опасенията, че Японската централна банка (ЯЦБ) няма да предприеме никакви действия и това няма да доведе до отслабване на йената, а Фед вероятно ще запази лихвените равнища по федералните фондове на настоящите им нива.

У пазарните участници все пак се задържа убеждението, че ЯЦБ няма да се намеси на пазара, с цел да отслаби японската валута, което доведе до спад на долара спрямо йената, като двойката се търгува рано тази сутрин на едноседмично дъно от 101,62. Финансовият министър на страната Таро Асо заяви, че банката трябва сама да вземе решение дали допълнително облекчение на паричната политика, ще помогне на икономиката. Асо посочи, че няма да вземе участие в дискусията на ЯЦБ. От банката вече наложиха отрицателна лихва от -0,10% на някои депозити в централната банка.

Очакванията, че от Фед няма да предприемат действия по повишаване на лихвените равнища също подпомогна спада при долара, като пазарните участници виждат само 15% шанс това да се случи през утрешния ден.

Слабият долар подпомогна ръста в цената на златото от началото на седмицата, като рано тази сутрин благородния метал се търгува на ниво от 1 316.29 долара за тройунция. Очаква покачването при златото да бъде ограничено от предстоящата среща на Фед, но все пак докато не бъде пробита психологическата граница при 1 300.00 долара за тройунция, е възможно бъдещото движение надолу да бъде ограничено. Другите благородни метали също започнаха седмицата с повишение. Среброто скочи с 2.02% до 19.21 долара за тройунция.

Европейските борсови индекси затвориха разнопосочно в понеделник. Индексите зад Океана от своя страна приключиха на червена територия, като широкият S&P500 се търгуваше на ниво от 2 138.87 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още