IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на еврото продължава

Доларът отстъпи до 3-седмично дъно, след като Йелън не обърна внимание на паричната политика по време на речта си в Джаксън Хол

11:01 | 28.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото продължава уверено със своя възход, след като в ранните часове на азиатската сесия успя да достигне нива от над 1.1950. Единната валута получи подкрепа от изявлението на председателя на ЕЦБ Марио Драги по време на симпозиума в Джаксън Хол в петък. Драги заяви, че глобалното възстановяване се подобрява, но предупреди за възможните демографски предизвикателства, които стоят пред икономическия растеж. Председателят на Европейската централна банка каза още, че паричните стимули на банката са все още необходими, а инфлацията в еврозоната не е достигнала целевото ниво от 2%. "Без стабилен икономически ръст цикличното възстановяване, което наблюдаваме в момента може да се задържи на сегашните си ниски нива. По-слабият растеж от своя страна ще затрудни работата на правителствата, свързана с обслужването на дълговете, както и справянето с демографските проблеми, пред които са изправени много от развитите икономики", допълни още Драги.

В същото време доларът се понижи до 3-седмично дъно. Основна причина за отслабването на щатската валута бе изявлението на Джанет Йелън по време на срещата на централните банкери в Джаксън Хол. В своето изявление председателят на Федералния резерв не направи никакви коментари за бъдещите действия на Фед, както по отношение на повишаването на лихвите, така и за намаляването на баланса на централната банка, възлизащ на близо 4.5 трлн. долара. В резултат на това доларовият индекс, измерващ представянето на долара спрямо кошницата от шест основни валути, спадна с 0.63% до 92.63 пункта.

Слабостта на зелените пари, както и намаляващата вероятност за трето повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв на САЩ, подкрепиха цената на златото. Фючърсите върху благородния метал със срок на доставка през декември нараснаха с 5.39 долара или 0.4 на сто до 1297.41 долара за тройунция. По-рано през деня цената на златото докосна ключовото ниво на съпротива при 1 300 долара. Междувременно последният доклад на CFTC показа, че нетните дълги позиции в злато са достигнали най-високото си ниво от 9 месеца насам. За седмицата до 22 август спекулативните дълги позиции в злато са се увеличили с 31 400. Другите благородни метали записаха смесено представяне. Среброто поскъпна с половин процент до 17.05 долара, докато платината реализира спад от почти 0.3%, достигайки 979.78 долара за тройунция.

Петролът завърши търговията в петък с леко повишение. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 44 цента до 47.87 долара за барел. Петролът сорт Брент отчете повишение от 37 цента, достигайки 52.41 долара. Въпреки положителното си представяне, черното злато приключи седмицата с понижение. Това бе четвърта поредна негативна седмица за петролните фючърси. Ураганът Харви принуди две петролни рафинерии в Тексас да спрат работа поради операциите по подготовка за бурята. Flint Hills Resources, добиващ около 300 000 барела дневно, както и другата голяма тексаска рафинерия - Citgo Petroleum, с дневно производство от 157 000 барела, спряха работа заради нарастващата опасност от урагана. Близо 45% от петролните рафинерии и около 51% от съоръженията за преработка на природен газ се намират в близост до крайбрежните райони.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 0.14% на фона на надеждите, че данъчната реформа, предложена от президента Тръмп, ще бъде осъществена. Така водещият щатски индекс успя да завърши седмицата с повишение, прекъсвайки 3-седмичното си негативно представяне. S&P 500 нарасна с 0.17% до 2 443.05 пункта, докато Nasdaq отчете лек спад от 5.68 пункта до 6 265.64. Според Марк Лускини, инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott, "данъчната реформа вероятно ще стане факт, но все още остава неизяснен начина, по който ще бъде приложен данъчния план".

В Европа водещите пазари приключиха търговията на червена територия. Широкият индекс Euro Stoxx 600 загуби 0.2% от стойността си. Френският САС40 реализира понижение от 0.17% до 5 104.33 пункта, следван от германския DAX30, който отстъпи с 0.11%. Акциите на компаниите от автомобилостроенето се повишиха, след като от Fiat обявиха, че ще разгледат всяка една постъпила оферта за италиано-американската компания. В същото време от компанията не коментираха появилите се по-рано съобщения, че Great Wall Motor се интересува от Jeep. Акциите на небанковата финансова компания Provident Financial скочиха с 22%, след като от корпорацията обявиха намерението си да реорганизират бизнеса си с потребителски кредити.

Понеделник е почивен ден във Великобритания, поради което пазарите в страната ще бъдат затворени. Икономическият календар днес ще бъде беден откъм новини. В 15.30 часа българско време се очакват данните за стоковия търговски баланс в САЩ за месец юли. Прогнозите на икономистите са за спад на баланса до минус 64.50 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Щатският долар поевтиня спрямо кошницата след пасивното изявление на Джанет Йелън в петък. Никаква положителна информация не беше представена за бъдещата политика на Фед. Към момента двойката тества диагоналната подкрепа, тя може да удържи цената през днешния ден и докато графиката се движи над нея ще търсим краткосрочни покупки в рамките на европейската сесия.

AUD/NZD

Тук се образува идеална консолидация с ясно изразена съпротива. Пробив над 1.09695 с чисто и рязко движение ще бъде добра отправна точка за търсене на дълги позиции. Когато търгуваме подобни модели не бива да забравяме, че много често цената пробива дадено ниво обира ликвидност и в последствие се връща в диапазона. Цветната хоризонтала е съпротива от дневната графика и заедно с това кръгла цена. Таргетът не бива да надвишава отбелязаното ниво.

AUD/USD

Двойката образува триъгълна консолидация, тя може да се разгледа и като трендпотвърждаваща фигура. Моментната слабост на щатския долар след изявлението на Йелън е добра основа за покупки в рамките на деня. Сигнал за действие ще бъде пробив на диагоналната съпротива, а в конкретния случай нов тест на нивото е задължително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още