IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намериха единна посока в края на седмицата

Най-добро представяне отчете австралийският S&P ASX 200, който нарасна с 1,5%

11:22 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси не намериха единна посока в края на седмицата

Азиатските индекси отчетоха смесени резултати в петък, след като инвеститорите изтеглиха част от печалбите си в очакване на публикуването на отчети на големи корпорации от региона.

Несигурността около Гърция отново остана на дневен ред. Затъналата в дългове страна очаква ключовата среща с Еврогрупата по-късно през деня, която според мнозина експерти няма да даде резултати.

"Вече е ясно, че шансовете на Гърция да постигне споразумение за разблокиране на средствата по време на предстоящата среща на 24 април, са много малки. Това означава, че Гърция е малко вероятно да получи средства поне до следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 11 май, което поради липсата на напредък в преговорите досега, също изглежда малко вероятно на този етап", посочиха анализаторите на IHS. "Това създава значителна несигурност по отношение на способността на Гърция да плаща сметките си през следващите седмици и месеци".

В Австралия S&P ASX 200 бе най-добре представилият се индекс за деня, укрепвайки до едноседмичен връх. За тази седмица бенчмаркът се покачи с 0,94%.

Банковият сектор бе основният бенефициент. Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia напреднаха с по повече от 1 на сто.

"ASX 200 расте на фона на ръста в цените на петрола и желязната руда и поради предположенията за допълнителни инициативи за стимулиране от страна на китайските власти продължаваме напред", посочи Patersons Securities в анализ. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Възможността за повече първични публични предлагания даде известен тласък на Shanghai Composite в следобедната търговия, макар че в крайна сметка индексът затвори с понижение от 0,5 на сто.

Банковите акции и тези на компаниите от имотния сектор бяха сред основните губещи. China Vanke и Poly Real Estate отстъпиха съответно с 2,3% и 4%, докато Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China спаднаха с по 3%.

Посредниците като Citic Securities и China Merchants Securities изгубиха по 4% на фона на спекулациите, че Китайският регулатор на ценните книжа може да увеличи данъците върху местните инвеститори в акции.

Японският индекс Nikkei 225 прекрати тридневната си победна серия, след като достигна нов 15-годишен връх вчера. Въпреки негативния финал в петък борсата в Токио все пак успя да нарасне с 1,9% за седмицата.

Aвиокомпаниите бяха сред най-засегнатите. Japan Airlines cпадна c 2,9%, докато ANA Holdings изтри 0,7%, тъй като цените на петрола се покачиха в последните часове. Japan Tobacco пък изгуби 1 на сто, след като представяше добре на борсата през последните няколко сесии.

Производителят на автомобили Honda, който попадна в новините с представянето на първия си фирмен самолет в четвъртък, добави 0,6%.

Kia Motors добави 2,4%, след като представи по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие. Hyundai Motor пък се отърси от спада на печалбата за първото тримесечие, добавяйки към края на сесията 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още