IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха спада на Wall Street

Единствено пазарите в Шанхай и Токио отчетоха леки повишения

11:13 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси последваха спада на Wall Street

Капиталовите пазари в Шанхай и Токио отчетоха леки повишения, докосвайки нови многогодишни върхове в сряда, докато другите борси в региона останаха под натиск след слабото представяне на Wall Street ден по-рано.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 напредна в девета поредна сесия, за да завърши на нов 15-годишен връх. Индексът получи тласък от движението на двойката долар-йена, която задържа позиции в близост до най-високото си ниво от юли 2007 г.

Експортно ориентираните компании се облагодетелстваха от по-слабата валута. Canon и Toyota Motor се повишиха с 1,6 на сто и 0,5%, но Sony отстъпи с 2% в навечерието на речта на главния изпълнителен директор на компанията Казуо Хирай.

Fujitec бе в светлината на прожекторите след новината за създаването на съвместно предприятие с местна фирма в Шри Ланка. Капитализацията на компанията нарасна с 2,5%.

Колебаейки се между ръстове и спадове през по-голямата част от сесията, китайският индекс Shanghai Composite в крайна сметка отчете покачване след оптимистичните данни за представянето на промишления сектор в страната.

Фокусът бе насочен към China National Nuclear Corp, един от най-големите държавни енергийни гиганти в Китай, който планира да набере до 2,16 млрд. долара от борсата, осъществявайки по този начин най-голямото първично публично предлагане за последните пет години. Акциите на дружеството поевтиняха с 0,2 на сто.

Австралийският индекс S&P ASX 200 спадна на фона на значителните разпродажби на книжата на големите компании в банковия и добивния сектори.

Златодобивните компании останаха под натиск след спада на цената на жълтия метал. Alacer Gold и Newcrest Mining изтриха съответно 0,7 на сто и 0,3%. Сред производителите на енергия Liquefied Natural Gas и Oil Search изгубиха съответно 8,1 на сто и 2,6%.

Южнокорейският индекс KOSPI завърши на едноседмично дъно, след като претърпя най-големия си еднодневен спад от почти пет месеца. Индексът на Сеулската борса бе и най-големият губещ в региона в сряда.

Фармацевтичният сектор бе сред най-тежко засегнатите, като Hyundai Pharmaceutical затвори с отстъпление от близо 15%. Други от големите компании, като Samsung Electronics и Hyundai Motor, спаднаха съответно с 3,3 на сто и 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още