IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси продължиха положителната серия

Добрите новини от САЩ успокоиха инвеститорите и пазарите в Азия завършиха седмицата с ръст

13:32 | 19.12.14 г.
Азиатските борси продължиха положителната серия

Азиатските борси се представиха оптимистично в последния ден на търгуване за седмицата. Причина за това бяха положителните новини от САЩ. Инвеститорите се зарадваха на решението на Федералния резерв (Фед) да бъде внимателен относно повишението на основния лихвен процент, предаде CNBC.

Wall Street се представи положително в четвъртък, като сините чипове на Dow Jones поскъпнаха с над 400 пункта за пръв път от три години. Позитивните данни показаха, че безработицата в САЩ е спаднала с 6 000 до 289 000 през миналата седмица, което е най-ниското ниво от началото на ноември.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,4%, а S&P 500 отчете ръст с 2,4%. Nasdaq добави 2,2%.

В петък суровият петрол тип Брент се задържа под психологическата граница от 60 долара за барел близо до пет и половина годишното дъно. Световното презапасяване с петрол не показва признаци за отдръпване. Доставките на американски суров петрол през януари, които изтичат след решението от петък, поскъпнаха с 31 цента до 54,42 долара за барел. В по-ранното търгуване те достигнаха до 55,50 долара за барел.

В петък японският индекс Nikkei 225 отчете най-добрият си ден за последните шест и половина седмици и приключи с връх за последната седмица и половина. Йената достигна ниво от 119 за един долар.

Заради това износителите получиха тласък. Акциите на Toyota Motors поскъпнаха с 4,3%, а тези на Nissan – с 2,4%. Въпреки това Sony се представи под очакванията на борсата и отписа близо 2% от пазарната си капитализация. Причината за това бяха съобщенията, че Северна Корея стои зад кибератаката, която накара Sony Pictures да отменят премиерата на своя комедиен филм „Интервюто“.

Междувременно Bank of Japan запази паричната си политика стабилна на последната си среща тази година, както бе и очаквано. Централната банка повиши прогнозата си за икономическото представяне, показвайки сигналите за увеличение на износа.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite си върна изгубените стойности в края на търговията в петък и затвори при ръст от 1,7%.

Сред най-активните акции на Shanghai Composite бяха тези на China State Construction Engineering, които поскъпнаха с максимално позволените 10%, и на China Shipbuilding Industry, които отбеляза ръст с 5,9%. Строителните фирми продължиха загубите си от четвъртък. China Merchants Property отписа 2,5% от пазарната си капитализация, а акциите на Vanke потънаха с 1,2%.

Китай ревизира данните за големината на икономиката си за 2013 г. с 3,4% нагоре до 58,8 трлн. юана. Данните бяха оповестени от Националната статистическа служба на Китай в петък. От службата заявиха, че ревизията няма да окаже влияние върху икономическия ръст тази година.

В Хонконг индексът Hang Seng се изкачи с 1,3%, след като достигна едноседмичен връх от 23 189 пункта при ранното търгуване.

Акциите на производителя на коли BYD завършиха с ръст от 14% в Хонконг и с 2,9% в Шънджън. В миналата сесия те отбелязаха най-големият си спад за един ден с повече от 45%. Причината бяха множество слухове на пазара, че американският инвеститор Уорън Бъфет обмисля да намали своя дял.

BAIC Motor, която е отчасти собственост на немската Daimler, се търгуваше при 8,85 хонконгски долара за акция при първичното си публично предлагане. Китайският производител на коли събра 1,4 млрд. щатски долара.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 продължи тридневната серия от печалби в петък. Междувременно индексът достигна връх за последната седмица и половина.

Петролната и газовата индустрия затвориха седмицата с положителни данни. Woodside Petroleum и Origin Energy затвориха с по 3% повишение. Акциите на Santos се повишиха с 0,4%.

Австралийският долар продължи да се търгува за под 82 американски цента, близо до многогодишни дъна.

Предизвиканата от Фед позитивна вълна донесе ползи и на южнокорейският индекс Kospi, който се търгуваше при близо 1 929 пункта. Това е най-високото му ниво от 12 ноември.

Индийският бенчмарк Nifty отбеляза ръст с 1,3% и достигна 8 263 пункта в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още