IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси загърбиха опасенията за Гърция

Единствено индексите в Китай приключиха сесията с понижения

12:12 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси загърбиха опасенията за Гърция

С изключение на китайските фондови пазари акциите в Азия приключиха сесията във вторник с ръстове, предава CNBC.

Значителният спад на китайските борси се дължи на опасенията за ръста на икономиката. В Шанхай индексът Shanghai-Composite-Index се сви с 0,9 на сто.В Хонконг индексът Hang Seng приключи сесията със спад от 0,4%.

В Токио водещият индекс Nikkei отчете ръст от 1,6 на сто до 17 740 пункта, като по този начин достигна месечен връх. В Сидни S&P/ASX приключи сесията с нарастване от 0,8% до двумесечен връх, след като в понеделник борсата бе затворена заради празник.

„Сега, след като изборите в Гърция минаха и от Фед се очакват малко новини, печалбите на компаниите излизат все по-силно на фокус", казва Лорн Стейнберг, главен изпълнителен директор на Lorne Steinberg Wealth Management.

Днес стана ясно, че правителството на Китай очаква за настоящата година ръст на промишленото производство от само около 8%. За изминалата година целта бе 9,5%. В действителност се оказа, че промишленото производство нарасна само с 8,3% през 2014 г., както е видно от официалните данни.

Освен това според официални данни печалбите на индустриалните предприятия са се свили през декември с 8% на годишна база, докато през предходния месец спадът бе само от 4,2%.

Акциите на застрахователните компании China Pacific Insurance и Ping An Insurance се обезценяват със съответно 1,7% и 2,2%, а книжата на Bank of China и Bank of Communication отчетоха понижение от над 2%.

В Япония възстановяване има преди всичко за пострадалите в понеделник акции на експортно ориентираните компании, които сега се възползват от по-слабата йена. Книжата на Tokyo Electron поскъпват с малко под 2%, а цената на акциите на Olympus се покачи с 3 на сто. Пазарната капитализация на онлайн търговеца Rakuten се повишава с над 4%, подкрепена от по-добрата от очакваното оперативна печалба.

Сред сините чипове вниманието привлякоха Canon и Mitsubishi Electric, които отчетоха ръстове от почти по 2%, докато повишението при Toyota Motor е от 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още