IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси затвориха на зелено след сигналите от ЕЦБ

Пазарът иска да види по-широка програма за изкупуване на активи, посочи експерт

10:59 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси затвориха на зелено след сигналите от ЕЦБ

Водещите фондови борси в Азия отчетоха повишения в сряда, продължавайки поетия ден по-рано курс на Wall Street, след новината, че Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля покупки на корпоративни облигации.

Според информация на Ройтерс базираната във Франкфурт европейска банка (ЕЦБ) може да вземе решение по въпроса до декември. Покупките на вторичния пазар могат да започнат в началото на следващата година, ако планът бъде одобрен.

Подобно решение ще разшири обхвата на програмата за покупки на обезпечени облигации, която беше започната вчера, в частния сектор. Целта на финансовата институция е да насърчи бизнес кредитирането, което да укрепи икономиката на еврозоната.

"Пазарът наистина иска да види държавни облигации и висококачествени частни дългове, включени в по-широка програма за изкупуване на активи", посочва пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Японският индекс Nikkei 225 затвори на 10-дневен връх след двете поредни сесии на разнопосочно движение. В понеделник бенчмаркът отчете ръст от 4%, но след това загуби 2% във вторник.

Данните от страната показаха, че търговският дефицит при стоките неочаквано се е разширил през миналия месец след рязкото покачване на вноса. Отрицателното салдо във външната търговия на островната страна достигна 1,07 трлн. йени през септември според данните на Министерство на финансите на Япония. Пазарните нагласи бяха за дефицит от 918,5 млрд. йени.

Износът се е увеличил с годишния темп от 6,9% през септември, възстановявайки се от спада с 1,3% месец по-рано и надхвърляйки прогнозата за ръст от 6,5 на сто. Вносът пък се е покачил с 6,2% спрямо същия период на миналата година, след като спадна с 1,5% през август. Анализаторите очакваха разширение на импорта с около 2,7%.

Книжата на свързания с Apple производител на авиационна електроника Foster Electric поскъпнаха с над 5 на сто, след като компанията публикува по-добри от очакваното финансови резултати.

Капитализацията на Yahoo Japan спадна с 1%, въпреки че компанията-майка в САЩ намира постепенно правилния път.

В Китай Shanghai Composite затвори на новo едномесечно дъно за втора поредна сесия. Търговията бе вяла, тъй като инвеститорите очакваха предварителните данни за индекса на мениджърските покупки в четвъртък.

Дружествата от имотния сектор отчетоха значителни отстъпления след данните от вторник, които показаха, че инвестиции в недвижими имоти са се забавили през първите девет месеца на годината. Gemdale изтри почти 4%, докато акциите на China Merchants Property поевтиняха с над 2 на сто.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се повиши с над 1%, въпреки липсата на напредък в преговорите между протестиращите студентски лидери и правителството.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 нарасна до най-високото си ниво в последния месец, удължавайки печалбите си в седма поредна сесия.

Данните от страната показаха, че потребителските цени са нараснали с 2,3% на годишна база в съответствие с предварителните прогнози на експертите.

BHP Billiton добави повече от 1 на сто след отчитане на 17% годишен ръст в производството на желязна руда през тримесечието до края на септември. Други от големите добивни компании също отчетоха повишения – Rio Tinto с 2 на сто, а Fortescue Metals – с повече от 3%.

Южнокорейският бенчмарк KOSPI се покачи до 10-дневен връх, възобновявайки до голяма степен загубеното в предходната търговия.

Във фокуса на инвеститорския интерес бяха технологичните компании. LG Display добави почти 3 на сто в навечерието на очаквания след затварянето на пазара тримесечен финансов отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още