IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси се покачиха след ръста на петрола

Китайският бенчмарк Shanghai Composite бе най-печелившият, добавяйки 3,5%

11:16 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси се покачиха след ръста на петрола

Азиатските фондови пазари се търгуваха с повишения в четвъртък след стабилизирането на цените на петрола.

Търгуваното в САЩ "черно злато" с доставка през февруари се повиши за втора поредна сесия до 48,91 долара за барел. Брентът пък се върна над 50 долара за барел, отчитайки най-големия си месечен ръст от юни 2012 г.

Японският индекс Nikkei 225 бе сред най-добре представилите се на континента в четвъртък, прекратявайки тридневната си негативна серия след отслабването на йената. Щатският долар се покачи до 117,8 йени в сравнение със 117,1 в сряда.

Износителите се възстановиха от спада в предходните сесии. Сред печелившите бяха Sony и Nintendo, добавили по почти 3%, докато Toyota Motor нарасна с 1,8%.

В разрез с възходящия тренд Skymark Airlines изгуби 7%, след като порталът Asahi Shimbun съобщи, че авиокомпанията няма да потърси помощ от ANA Holdings.

Shanghai Composite в Китай затвори с ръст от 3,5%, достигайки близо едноседмичен връх.

Инфраструктурните дружества бяха сред първите печеливши в четвъртък след новината, че правителството планира да даде тласък на инвестициите в западните провинции чрез вложения за 96,9 млрд. долара. Производителите на влакове CSR и China CNR отчетoxa ръстoве от по 10 на сто.

В Хонконг водещият индекс Hang Seng нарасна, за да добави 0,7 на сто в края на сесията.

Въпреки че започнаха добре търговията, австралийските акции се оказаха едни от най-губещите в Азиатско-тихоокеанския регион в четвъртък. Водещият индекс S&P ASX 200 затвори на почти едноседмично дъно, отчитайки четвъртата си поредна сесия на спад.

Големи добивни компании и тези от финансовия сектор бяха сред основните виновници за слабото представяне. Rio Tinto и BHP Billiton изгубиха съответно 2,4 на сто и 1%. Westpac Banking и Australia and New Zealand Banking Group пък изтриха съответно 1,03 на сто и 0,54 на сто.

Южнокорейските акции останаха почти без промяна в една накъсана търговия.

Samsung Electronics бе в центъра на вниманието, след като Blackberry отрече информацията, че е в преговори с производителя на смартфони за евентуално поглъщане. Компанията, която е с най-голямо тегло в рамките на индекса KOSPI, изгуби 0,8%.

Производителят на стомана Posco и автомобилопроизводителят Hyundai Motor пък изтриха съответно 2,7% и 1,7%.

Междувременно Корейската централна банка задържа основната си лихва при 2 на сто за трети пореден месец, каквито бяха и очакванията на експертите. Вонът се търгуваше при 1 082 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още