IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият корейски президент Пак Гън Хе може да влезе в ареста

Според прокуратурата има опасност тя да унищожи доказателствен материал

09:57 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пак Гън Хе напуска сградата на прокуратурата през миналата седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пак Гън Хе напуска сградата на прокуратурата през миналата седмица. Снимка: Ройтерс

Прокуратурата на Южна Корея е изготвила заповед за задържане в ареста на бившия корейски президент Пак Гън Хе, защото има съмнение, че тя може да унищожи доказателствен материал, предава DPA, позовавайки се на корейски медии. 

„Обвиняемата е злоупотребила с изключителната си власт и позиция като президент - да приеме подкуп от фирми или да влияе върху правата за предприемаческа свобода и е предлагала важна поверителна информация за държавните дела на неоторизирани лица", се казва в изложението на мотивите на прокурора при изготвянето на заповедта. „Вече има множество доказателства, но обвиняемата отхвърля обвиненията“, пише още в документа.

През март осемчленен състав на конституционния съд потвърди гласувания още през декември от парламента импийчмънт на Пак след масови улични протести с призиви за оставката ѝ заради шумен политически скандал, в който бе замесена тя и нейна приятелка. Така Пак стана първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен от власт след идването на демокрацията през 80-те години на 20-ти век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още