IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Китай отново затвори на червено след силно волатилна сесия

Борсите в Австралия и Южна Корея обаче успяха да се възстановят и приключиха сесията с ръстове

11:06 | 02.09.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският основен индекс Shanghai Composite завърши със спад от 0,37% след силно волатилна сесия, съобщава CNBC.

На азиатските борси фючърсите на S&P 500 и Dow приключиха с повишение от съответно 1,1% и 0,9%, което предполага, че по-късно през деня световните пазари може да се успокоят.

Wall Street приключи в корекция във вторник, като трите основни индекса затвориха със спад от почти 3% в третото си най-голямо дневно понижение за 2015 г. В най-лошия старт за септември от 13 години насам Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха най-лошата си търговия в първи ден от месеца от март 2009 г. насам. Технологичният индекс Nasdaq също имаше най-лошия си ден от октомври 2011 г.

Сериозните колебания при основните индекси на борсата в Китай се увеличиха в следобедната сесия, след като регулаторите засилиха спасителните мерки, с които да подкрепят колебливия фондов пазар.

По-рано в сесията основният индекс Shanghai се понижи с 4,6%, достигайки до дневен минимум от 3019,0 пункта, преди вълна от изкупуване да повиши цените в много сектори.

Сред останалите китайски бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отчетоха понижение съответно от 0,1% и 2%. Индексът Hang Seng в Хонконг също се върна на червено, след като пое с 0,4% надолу в последната си сесия за седмицата преди военния парад на 3 септември, с който се отбелязва краят на Втората световна война.

В съответствие с движенията на китайските капиталови пазари в края на сесията японският индекс Nikkei 225 заличи първоначалния си ръст и завърши с понижение от 0,4%.

По-рано през деня борсата в Токио достигна най-ниските си дневни стойности от 17857,3 пункта, преди да се възстанови по-късно през деня.

Банките, брокерските къщи и компаниите износителки се търгуваха основно на червено в следобедната сесия. Сред губещите бяха акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, които поевтиняха с 1,3%, а тези на Nomura Holdings - с 1,5%. Panasonic, Nikon и Sony пък приключиха със спад от между 1% и 3,1%.

От печелившите Fast Retailing и Fanuc завършиха с ръст от по почти 2%. Акциите на железопътните компании също подкрепиха пазара, като тези на Hankyu Hanshin Holdings и Central Japan Railway поскъпнаха съответно с 6% и 2%, след като Barclays повиши рейтингите им.

Австралийският индекс S&P ASX 200 обърна негативната тенденция по-късно през деня и завърши на зелено с ръст от 0,1%, въпреки че данните за БВП показаха, че икономиката се разраства по-бавно от очакванията през второто тримесечие.

Акциите на банките подкрепиха отскока, като тези на Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank поскъпнаха съответно с 1,3% и 1%.

По-слабите цени на петрола обаче се отразиха зле на енергийните компании. Santos и Woodside Petroleum затвориха с понижение от съответно 0,8% и 1,6%.

Южнокорейският индекс Kospi се възстанови от по-ранните си загуби и в крайна сметка завърши сесията без промяна.

Hyundai Motor и Kia Motors бяха сред най-добре представилите се, затваряйки съответно с 3,4% и 3,2% нагоре. Акциите на Samsung Electronics също се възстановиха от първоначалното си понижение и в крайна сметка поскъпнаха с 0,5%.

Петролните и химическите компании се представиха най-зле на борсата. Цените на акциите на S-Oil и LG Chem спаднаха съответно с 3,3% и 0,9%. Междувременно книжата на производителя на стомана Posco и на Kepco затвориха с по 1% надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
...ама аз смятам със запасняците ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Армията на Китай е 2,3 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Е колко толкова се е понижил, че да пада целият свят, бе - всички така са се наплашили, все едно си имат работа не със смешният със своята хаотичност китайски пазар, а с 300 милионната китайска армия - баси мишешките сърчица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още