IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия продължиха положителната си тенденция

Пазарите успяха да постигнат ръстове въпреки слабото представяне на Wall Street в четвъртък

11:16 | 20.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатските фондови пазари се противопоставиха на тенденцията от Wall Street от четвъртък и завършиха със стабилни ръстове в последния ден от седмицата, след като инвеститорите продължават да следят за евентуално повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през декември, съобщава CNBC.

Американските пазари затвориха на червено в четвъртък, но вероятно все пак ще успеят да постигнат седмичен ръст. Dow Jones Industrial Average затвори с 4,41 пункта, или 0,02%, по-ниско до 17 732,75 пункта. Индексът S&P 500 също отбеляза понижение от 2,34 пункта, или 0,11%, до 2081,24 пункта, а Nasdaq от 1,56 пункта, или 0,03%, надолу до 5073,64 пункта.

Китайските пазари последваха положителната тенденция на останалите азиатски борси и затвориха на зелено. Основният индекс Shanghai composite приключи на най-високото си ниво от над седмица с ръст от 14 пункта, или 0,38%, до 3631 пункта. По-малкият Shenzhen composite също финишира до най-високите си стойности от повече от седмица с повишение от 29 пункта, или 1,3%, до 2286 пункта.

Акциите на основните банки като ICBC, Agriculture Bank, Bank of China, CCB и Bank of Commerce обаче поевтиняха с до 1%, след като инвеститорите останаха предпазливи за допълнителна намеса от Пекин.

Брокерските къщи като Citic Securities, Haitong Securities, Founder Securities и China Merchants отчетоха спадове от до 2%.

Акциите на енергийните играчи Sinopec и PetroChina поевтиняха съответно с 0,58% и 0,66% на фона на по-ниските цени на петрола. Цената на акциите на China Oilfield Services обаче се вдигна с 0,28% в следобедната сесия.

След като през целия ден се опитваше да повтори успяха си от четвъртък, японският индекс Nikkei 225 затвори на 3-месечен пик от 19 880 пункта след ръст от 3 пункта, или 0,10%

Повечето експортно ориентирани компании обаче завършиха на червено. Акциите на сините чипове Sony и Toyota поевтиняха с 0,5%, а тези на Canon, Toshiba и Mitsubishi Electric приключиха на положителна територия. Производителите на автомобили Nissan, Toyota, Honda и Mazda също затвориха с понижение.

В Сеул Kospi завърши до най-високото си ниво от една седмица насам, въпреки че търговията остана без промяна през по-голямата част от деня.

Акциите на търговците на дребно се търгуваха смесено след отварянето. Цените на акциите на Samsung C&T, която притежава редица модни марки в страната, както и на E-mart и Shinsegae завършиха на червено. Акциите на Hyundai Department Store поскъпнаха с около 3% докато тези на Lotte Shopping останаха без промяна.

Производителите на автомобили Kia Motors и Hyundai Motor също отчетоха разпродаване на акциите си, докато инвеститорите продължават да следят данни за реалните доходи на домакинствата.

Австралийският индекс ASX 200 затвори на 3-седмичен връх след ръст от 5 пункта, или 0,10%.

Банките също финишираха силно. Commonwealth Bank of Australia поведе в сектора, приключвайки с 0,7 пункта, или 0,87%, нагоре.

Производителите в сектора на ресурсите отчетоха смесена сесия. Акциите на производителя на желязна руда BC Iron поскъпнаха с около 4%, докато тези на Rio Tinto и Fortescue поевтиняха. Цената на акциите на Mount Gibson се вдигна с 5%.

Производителите на злато Newcrest Mining, Evolution Mining и Kingsgate завършиха на зелено след скок на цените на златото. Ценният метал се търгуваше на ниво от 1082 долара в сутрешната търговия в Азия.

Петролните производители също отчетоха смесена сесия. Акциите на Santos поевтиняха с почти 5%, а тези на Woodside – с 1,6%. Oil Search успя да излезе на положителна територия през следобедната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още