IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата седмица в Азия започна със силен оптимизъм

По-ниските цени на петрола доведоха до разпродажби в енергийния сектор, но стимулираха търсенето на акции на авиационни и транспортни компании

12:04 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С изключение на пазарите в Австралия водещите индекси на борсите в Азия приключиха търговията в понеделник с ръстове след колебливото начало. Оптимизмът на Wall Street от петък оказа своето влияние и засенчи негативния ефект от спадащите цени на петрола, пише CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се покачи с 0,65% до 19 411,40 пункта. В Китай Shanghai Composite днес е нагоре с 2,62% до 3 787,69 пункта, което е нов 7-годишен връх. Хонконгският Hang Seng записа ръст от 1,5% до 24 855,12 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI се повиши с 0,51% до 2 030,04 пункта, което е 4-седмичен връх. Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 1,25% до 5 846,09 пункта, като се озова на 10-дневно дъно.

Оптимизмът в Китай бе заради изказване на гуверньора на Централната банка на Китай Жоу Сяочуан през уикенда, че икономиката може да получи нови стимули.

Най-големите печеливши се оказваха финансовите и транспортните компании. Акциите на China Eastern Airlines отскочиха с 3,7% след 44% ръст на печалбата за 2014 г.

По-ниската цена на суровия петрол, която се озова под 48,50 долара за барел в ранната азиатска търговия, се отразява положително на авиосектора в региона. Акциите на China Southern Airlines и Air China поскъпнаха с над 5%.

Сред банките с най-много нарасна капитализацията на Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Bank of China - с 4,7% и с по 3,3%, съответно.

На борсата в Хонконг книжата на енергийния гигант Cnooc добавиха 3,6% към цената си след силен ръст на годишната печалба.

В Австралия разпродажбите дойдоха на фона на по-ниските цени на петрола и бяха съсредоточени основно в добивния сектор.

Fortescue Metals изтри 3,8% от пазарната си капитализация, а BHP Billiton и Rio Tinto – по 2,1% и 1,2%, съответно.

Петролната и газова индустрия също бе подложена на разпродажби. Акциите на Santos поевтиняха с близо 7%.

Caltex Australia поведе губещите със спад в цената на акциите от 9 на сто. Това се случва, след като щатския енергиен гигант Chevron продаде целия си дял в рафинерията за 3,7 млрд. долара.

Производителят на мед и злато PanAust се открои. Акциите на компанията скочиха с 40% след новините, че китайската Guangdong Rising Assets Management отправя трета, по-добра оферта за придобиването на компанията.

Инвеститорите в Япония останаха разочаровани от данните за индустриалното производство. През февруари то намалява с 3,4% на месечна база, което е най-големият срив от юни 2014 г. насам. Очакванията бяха за понижение в рамките на 1,8 на сто при ръст от 3,7% през януари.

Сред печелившите бяха Fast Retailing, чиито книжа поскъпнаха с 2,7 на сто, и производителят на роботи Fanuc с ръст в цената от 1,1%.

Акциите на японските авиокомпании ANA Holdings и Japan Airlines поскъпнаха с 1,4 и 0,1 на сто съответно, а губещи се оказаха петролните производители JX Holdings, Showa Shell и Inpex със загуби в интервала 2-3%.

Книжата на производителя на мобилни игри Gumi се потопиха с 10% след плановете за продажба на активи и съкращения на персонала с до 10%.

На борсите в Южна Корея доброто представяне на брокерските къщи и някои от сините чипове засенчи загубите на енергийния сектор.

Daewoo Securities увеличи стойността на акциите си с 5,3%, а Samsung Securities и Mirae Asset Securities - с по 4%.

Сините чипове Samsung Electronics, Kepco и KB Financial Group покачиха пазарните си капитализации с 0,5% до 1%.

Най-губещите бяха SK Innovation и S-Oil - със спадове от 2,6% и 1,1%, съответно.

Акциите на Dongkuk Steel изтриха 6,5% от стойността си, след като прокуратурата започна разследване срещу производителя на стомана по подозрения в укриване на данъци и извършени злоупотреби в особено големи размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още