IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двоен терористичен акт в Иран взе поне седем жертви

Властите са предотвратили и третa терористична атака

12:25 | 07.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на парламента. Снимка: Ройтерс

При двоен терористичен акт в столицата на Иран Техеран са загинали поне седем души, а десетки са ранени, предава Ройтерс.

По данни на местното Министерство на разузнаването загиналите и пострадалите са по време на две атаки в парламента и пред мавзолея на първия духовен водач на страната аятолах Хомейни.

Членове на трета терористична клетка са били задържани, преди да проведат нападение, поясняват властите.

Терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за удара чрез собствената си "новинарска агенция".

Държавната телевизия на Иран IRIB съобщи, че един от нападателите в парламента се е самовзривил, други медии обаче твърдят, че експлозиите са от гранати. На снимки се вижда, че от сградата излиза дим. 

Трима души - единият, въоръжен с пистолет, и двама с автомати "Калашников" - извършиха нападението в центъра на Техеран, каза депутатът Елиас Хазрати в ефира на държавната телевизия.

Друг депутат съобщи, че един от нападателите е бил обкръжен от силите за сигурност и че всички изходи на сградата са блокирани, съобщи информационна агенция ISNA. Нападателите са убили седем и са ранили няколко души, съобщи Тасним.

Един човек се е взривил на четвъртия етаж в сградата на парламента, когато специалните части предприели щурм, за да ликвидират нападателите, съобщи държавната телевизия, цитирана от AFP. Според Tasnim има непотвърдени данни, че нападателите са взели четирима заложници в сградата на парламента.  По-рано агенцията съобщи, че е починал служител на охраната, а двама иранци, които не работят в парламента, са пострадали.

"Бях в парламента, когато започна стрелбата. Всички бяха шокирани и уплашени. Видях двама мъже да стрелят безразборно", каза журналист от мястото на събитието. Според ирански медии парламентът е подновил работа след нападението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още