IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да отложи увеличението на ДДС

Премиерът Шиндзо Абе се опасява, че мярката може да компрометира усилията за справяне с дефлацията

11:41 | 14.05.16 г.
<p>
	Премирът на Япония Шиндзо Абе.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премирът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе е решил да отложи повишението на данъка върху продажбите (на практика ДДС – бел. ред.), планирано за април 2017 г., тъй като то може да застраши усилията на страната да се справи с дефлацията, съобщи в събота японският бизнес всекидневник Nikkei, цитиран от агенция Ройтерс.

Очаква се премиерът официално да обяви отлагането на мярката след допълнителни обсъждания, включително на срещата на Г-7 в Япония на 26 и 27 май, посочва Nikkei. 

Редица икономисти очакваха премиерът да отложи увеличението на ДДС от 8 на 10% предвид слабото потребление, незадоволителния ръст на заплатите и силната йена.

Показател за състоянието на икономиката ще бъдат данните за ръста на БВП на Япония през първото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 18 май, отбелязва Ройтерс.

Привържениците на строгата фискална политика определят предложеното увеличение на ДДС като необходима мярка за справяне с трупащия се публичен дълг и за осигуряване на финансиране на големите социални разходи.

Абе ще има пресконференция на 1 юни, преди депутатите да излязат във ваканция, и според представители на правителството и управляващата коалиция това е подходяща възможност да се обяви отлагането на увеличението на ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още