IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските акции отново бяха във фокуса на инвеститорите в Азия

Шанхайската борса изкачи 4-седмичен връх в първия търговски ден след дългото честване на Лунната нова година

10:57 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японските акции отново бяха във фокуса на инвеститорите в Азия

Японските акции се представиха най-добре в Азия, изкачвайки нов многогодишен връх. Останалата част от водещите индекси в региона приключиха сесията в четвъртък в различни посоки на фона на спокойната търговия на Wall Street снощи, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се повиши с 1,08% до 18 785,79 пункта, за да затвори на нов 15-годишен връх. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 2,2% към стойността си до 3 299,01 пункта, с което изкачи 4-седмичен връх след първия търговски ден след дългото честване на Лунната нова година.

Хонконгският Hang Seng се покачи с 0,43 на сто до 24 885,28 пункта, прекъсвайки 4-дневната негативна сероя. Южнокорейският KOSPI финишира с лек ръст от 0,13% до 1 993,08 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,61% до 5 908,49 пункта.

На борсата в Токио сините чипове подкрепиха Nikkei 225. Акциите на Softbank и Fast Retailing поскъпнаха с 1,6% и 2,1%, съответно. Книжата на производителя на роботи Fanuc изтриха загубите, за да прибавят 0,2% към цената си.

Финансовите компании удължиха печалбите след новините, че Агенцията за финансови услуги ще позволи на банковите групи да навлязат в сектори като онлайн търговията. Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group увеличиха своите пазарни капитализации с по 1%.

В Китай инвестиционните посредници съумяха да парират загубите. Книжата на Citic Securities и на Haitong Securities поскъпнаха с над 4%.

Водещите компании в жилищния сектор China Merchants Property и Poly Real Estate прибавиха повече от 3% към цените на акциите си.

На борсите в Хонконг акциите на Melco Crown поевтиняха с 3%, а тези на Sands China и Galaxy Entertainment – с по процент, след новините, че властите в Макао могат да наложат ограничения върху броя на туристите, които могат да посещават града

Книжата на SJM Holdings поевтиняха с 1%, след като дружеството обяви 13-процентен спад на нетната печалба за 2014 г.

В Австралия банковият сектор повлече водещия индекс. Книжата на Westpac поевтиняха с 0,9%, докато тези на National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia се потопиха с по 0,7%.

Данните от ден показаха, че инвестициите на компаниите спадат с повече от очакваното през четвъртото тримесечие, а плановете за извършване на бъдещи разходи се разминават минимално с прогнозите.

Сред добивните компании Fortescue Metals се представи най-зле. Акциите на компанията изгубиха 0,4% от стойността си, а тези на Mount Gibson - с 2%.

Капитализацията на Qantas се покачи с само с 2%, след като авиокомпанията отчете най-добрата си полугодишна печалба за последните 4 години. Принос за доброто представяне имат по-ниските разходи и цени на петрола.

В Южна Корея инвеститорите се фокусираха върху новините, че търговецът на дребно Shinsegae смята да закупи мажоритарния дял в Kumho Industrial, която пък държи 30,1% от капитала на втория по големина авиопревозвач Asiana Airlines.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още