IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Япония и Китай приключиха седмицата с повишения

Останалите азиатски пазари обаче се представиха смесено в очакване на данните за безработицата в САЩ през октомври

12:38 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите в Китай и Япония затвориха петъчната сесия на най-високите си нива от 21 август. Останалите пазари в региона обаче се представиха смесено в очакване на данните за безработицата в САЩ през октомври, съобщи CNBC. Te може да подскажат дали Федералният резерв ще вдигне лихвите през декември. В сряда председателят Джанет Йелън сигнализира, че има такава вероятност, при условие че макроикономическите данни подкрепят такъв ход.

Според прогнозата на икономисти, анкетирани от Ройтерс, новите назначения извън земеделието ще отбележат ръст от 180 000, далеч над скромните повишения през август и септември от 139 000 нови работни места.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,8% и така приключи търговията на най-високото си ниво от 11 седмици, след като по-слабата йена подобри нагласите на пазарите.

Във фокуса на вниманието на инвеститорите остана производителят на въздушни възглавници Takata, чиито акции поевтиняха с 6,2% до най-ниската си стойност от април 2009 г. По-късно компанията предстои да публикува отчета си за тримесечието. Акциите на фирмата са в свободно падане, след като Honda Motor и Mazda решиха, че спират да ползват продуктите й.

Китайският основен индекс Shanghai Composite записа ръст от 1,9% и завърши на най-високото си ниво от 21 август насам. Добре се представяха инвестиционните посредници, като акциите на Citic Securities, Industrial Securities, Founder Securities и Everbright Securities за втора поредна сесия достигнаха дневния си лимит от 10% изменение.

Индексът CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, се повиши с 2,4%, а аналогът на Nasdaq – ChiNext – скочи с 3,7%.

Хонконгският индекс Hang Seng обаче се понижи с близо 1%, като акциите на Standard Chartered се сринаха с над 4%, след като Fitch понижи рейтинга на банката в четвъртък. Британската банка обяви по-рано, че съкращава 15 000 служители, тъй като лошите кредити в развиващите се пазари се отразяват зле на печалбата й.

Тайванският индекс Taiex се понижи още в петък, като най-много натежаха компаниите във финансовия сектор.

Австралийският S&P ASX 200 изтри по-ранните загуби и приключи сесията в петък с повишение от 0,4%.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,4% след сесия без особена динамика, а сингапурският бенчмарк STI записа спад от също 0,4% основно заради слабото представяне на акциите с голяма капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още