IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската борса получи тласък въпреки колебливите икономически данни

Добивният сектор в Австралия остана под силен натиск след спада на цените на петрола и стоманата

10:38 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В първия ден на търговията през второто тримесечие китайските акции взеха превес над региона след поредните относително колебливи данни, които накараха експертите да очакват допълнителни стимули за икономика от страна на властите в Пекин.

Официалните данни за производствената активност в Китай през март показаха покачване на индекса до 50,1 пункта спрямо 49,9 пункта през февруари. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването. Резултатът се оказа по-добър от данните на HSBC за март, които отчетоха лек ръст до 49,6 пункта от 49,2 пункта през февруари.

Въпреки колебливостта на данните за производството борсовият измерител Shanghai Composite получи очакван тласък. Според експерти слабостта на китайската икономика ще принуди централното правителство да вземе мерки и да подкрепи пазара.

"Правителството е малко загрижено от рязкото отстъпление на капиталовите пазари, но тяхната цел на дневен ред е да се стабилизира икономиката, така че те не могат да избегнат политиката на разхлабване", посочи пред CNBC Джан Джъуей, главен икономист на Deutsche Bank за Китай.

Сред най-активните акции бяха тези на големите кредитори, като Agricultural Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China, които добавиха 0,3% и 0,2%, докато China Everbright Bank нарасна с 2,3%.

Dongfeng Motor отчете ръст от максимално допустимите за един ден 10% след новината, че неговото дъщерно дружество Dongfeng Hongtai е подписало споразумение с френския производител за авточасти Faurecia.

В Хонконг индексът Hang Seng нарасна с 0,6 на сто.

Японският Nikkei 225 завърши леко над границата от 19 000 пункта въпреки слабите данни от проучването на централната банка Tankan.

Йената ce котира леко под 120 за долар. По думите на Геоф Кендрик, ръководител на валутното звено на Morgan Stanley, японските пари може да започнат да се търгувате по-скоро като "нормален валутен актив" от сега нататък.

"В средносрочен план японската икономика се подобрява, така че централната банка на Япония няма да направи повече улеснения. Валутната двойка долар-йена може да е волатилна през цялата година, но ще държи около тези нива".

В Австралия S&P ASX 200 бе засегнат от значителното отстъпление в добивния сектор.

На фона на спада на цената на стоманата до близо десетилетния минимум от 51 долара за тон BHP Billiton и Fortescue Metals изтриха 2,2 на сто и 3,3%, докато Iron BC изгуби 2,7%. Свързаните с петрола компании също бяха подложени на натиск с оглед на поредното отстъпление на цените на суровината. Капитализациите на Santos и Oil Search отстъпиха с по близо 3%.

В разрез с низходящия тренд Macquarie Group и Telstra се повишиха с 1,2% и 0,3 на сто, предоставяйки известно облекчение на борсата.

Южнокорейският индекс KOSPI отстъпи след като гигантите Hyundai Motor, KB Financial Group и Samsung Electronics понесoxa загуби между 1,8% и 2,7%.

Производителят на стомана Posco изтри 2,7% до най-ниските си нива от повече от шест години след новината, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е продала целия си дял в компанията.

Още видео материали можете да намерите на сайта на телевизия Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още