IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската борса приближи 5-годишен връх

Тласък за бенчмарка Shanghai Composite дадоха очакванията за нови стимули от властите в Пекин

10:46 | 16.03.15 г.
Китайската борса приближи 5-годишен връх

Китайските акции докоснаха 5-годишен връх в понеделник на фона на пазарните очаквания за възможни нови стимули за икономиката след изявлението на премиера Ли Къцян в неделя.

Бенчмаркът Shanghai Composite достигна най-високото си ниво от август 2009 г. Основната причина бяха коментарите на китайския министър-председател, който заяви, че Поднебесната империя разполага с възможност за маневри в паричната си политика с цел подпомагане на икономиката. Той говори по време на пресконференция в края на годишната сесия на парламента на Китай, като се опита да успокои страховете около буксуващата икономика, обещавайки тя да нарасне с "разумен темп", въпреки че задачата няма да е лесна.

Китайските кредитори бяха оптимистично настроени след изявлението. Книжата на Agricultural Bank of China и Industrial Bank бяха сред най-активно търгуваните, като се повишиха съответно с 0,9 на сто и 3,5%. Брокерските къщи също отчетоха солидни печалби, като Huatai Securities нарасна с 4,5 на сто, а Haitong Securities – с 2,3%.

Японският Nikkei 225 изкачи нов 15-годишен връх от 19 349 пункта, но изтри всичко постигнато в края на сесията, оставайки дори леко на червена територия. Основният натиск дойде от производителя на роботи Fanuc, който изтри 0,6 на сто.

Някои износители, като Suzuki Motor и Nintendo, обаче подкрепиха борсата, добавяйки съответно 2,7 на сто и 1,4%.

В понеделник Японската централна банка започна своето двудневно заседание. Анализаторите очакват институцията да запази темпа на вливане на свежа ликвидност в икономиката на фона на скорошното излизане от започналата в средата на миналата година рецесия.

В Австралия S&P ASX 200 отстъпи с 0,3 на сто, въпреки че през голяма част от сесията изтриваше над 1%. Подкрепа оказаха големите местни кредитори, като National Australia Bank и Commonwealth Bank оf Australia добавиха по 0,5%, компенсирайки част от загубите на добивния сектор.

Част от добивните дружества бяха поставени под силен натиск от рязкото отстъпление на цените на петрола в последните дни. Oil Search изтри 3,8%, докато Woodside Petroleum и Santos спаднаха съответно с 2,2% и 2%.

Южнокорейският индекс KOSPI премина на положителна територия, след като кръжеше около нулата през по-голямата част от сесията. Вонът пък остана в близост до 20-месечно дъно спрямо долара на фона на предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ по-късно тази седмица.

Гигантите в състава на индекса Hyundai Motor и Samsung Electronic добавиха съответно 2% и 0,9%, стимулирани от по-слабата валута. Въпреки това под натиск остана енергийният сектор, като S-Oil и SK Innovation изгубиха по над 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още