IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесните пари на ЕЦБ стимулираха и азиатските борси

Хонконгският бенчмарк Hang Seng изкачи 4-месечен връх след повишение с 1,1%

10:51 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лесните пари на ЕЦБ стимулираха и азиатските борси

Азиатските фондови пазари отчетоха оптимистични резултати в последния работен ден от седмицата, след като ден по-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в опит да се пребори с дефлацията в еврозоната.

"ЕЦБ определи борсовите нагласи по целия свят, като инвеститорите реагират положително на предложените повече от очакваното стимули от централната банка", каза пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в IG. "След като разочарова редица пъти в миналото, Марио Драги го направи както трябва този път", добави той.

Пазарите също бяха изненадани от новината, че кралят на Саудитска Арабия Абдулла бин Абдулазис ал Сауд е починал на 90-годишна възраст.

В Китай Shanghai Composite отстъпи от едноседмичния връх, за да остане леко на отрицателна територия в петък.

По-рано през деня производствената активност в Китай остана на червена територия за втори пореден месец, подчертавайки мудното развитие на местната икономика и добавяйки допълнителен сигнал за възможно разхлабване на паричната политика.

Индексът на мениджърите по доставките за Поднебесната империя, изготвян от HSBC, показа ниво от 49,8 пункта след отчетените 49,6 пункта през декември, отчитайки първия си спад от седем месеца. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Акциите на застрахователите China Life Insurance и China Pacific Insurance бяха сред най-печелившите, добавяйки съответно 2,2 на сто и 7,9%.

Haitong Securities отчете ръст от 1,6%, след като представи очакванията си за по-добри от прогнозираното резултати за 2014 г.

Междувременно в Хонконг Hang Seng се задържа на 4-месечен връх след скок с 1,1%. Акциите на Hutchison Whampoa бяха на фокус, след като бяха спрени от търговия след новината, че компанията е пред сделка за закупуването на британския мобилен оператор O2.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония изкачи почти 3-седмичен връх въпреки укрепването на йената до 118,3 за долар.

Износителите спаднаха скромно в резултат на по-силната валута. Toyota Motor напредна с 1,3 на сто, докато Suzuki Motor и Honda прибавиха съответно 1,6 на сто и 0,9%.

Основният индекс в Австралия S&P ASX 200 се изстреля до повече от 2-месечен връх, а австралийският долар се задържа близо до многогодишно дъно от 0,7989 щатски долара.

Енергийният сектор бе в центъра на вниманието на фона на резките изменение в цената на суровия петрол. Oil Search и Woodside Petroleum скочиха с 3,3 на сто и 2,3%, докато Santos добави 5,1%, след като отчете 2% увеличение на приходите за четвъртото тримесечие.

Южнокорейските акции отстъпиха от 4-седмичния връх в петък. Samsung Electronics добави 0,6 на сто, докато Hyundai Motor остана без изменение. Енергетиката пък бе стимулирана, като LG Chem нарасна с 1%, а S-Oil – с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още